VadeVi
Guia ràpida per fer enoturisme a Catalunya ara que tornen els tastos de vins
  • CA
Un dels paisatges que es poden veure des de la Carretera del Vi del Penedès
Un dels paisatges que es poden veure des de la Carretera del Vi del Penedès

!–akiadsense–>

A partir d’aquest dilluns bars i restaurants tornen a estar oberts i els celler podran tornar a servir vi. L’enoturisme és una de les activitats que ajuden a subsistir als cellers i aquest any és més rellevant que mai tenint en compte la pèrdua de vendes de vi que ha patit el sector pel tancament de bars i restaurants.

Però més enllà de tot és una alternativa perfecte per conèixer Catalunya i de la qual en podem gaudir als nostres pobles i ciutats i quan s’aixequi el tancament perimentral dels caps de setmana encara de forma més àmplia. És per això que us volem fer cinc cèntims de les informacions imprescindibles per fer enoturisme a Catalunya. Hi ha més de 400 cellers que es poden visitar i que ofereixen activitats per a tots els gustos.

En primer lloc us animen a visitar els nous wine bars. Són molts els cellers catalans que n’han obert un durant aquest 2020. Terrasses enmig de les vinyes o amb vistes espectaculars que permeten prendre un vi a pocs metres d’on s’ha elaborat, a l’aire lliure i de forma segura.

Per la resta d’activitats cal tenir en compte que ara cal demanar cita prèvia. Aquesta és la manera de garantir que el celler podrà gestionar l’afluència de públic per complir amb les restriccions d’aforament i també amb les mesures de seguretat. Tot ells han reduit els grups, han canviat espais i recorreguts de visites i han adaptat les experiències a aquesta nova normalitat.

El Penedès és ara mateix la zona amb més afluència turística de Catalunya. Un dels portals imprescindibles és Enoturisme Penedès on hi trobareu informació, calendari d’activitats i possibilitat de contractar-les online. Sense moure-us de la comarca hi ha La Carretera del Vi que permet visitar més d’un celler fent un recorregut per una carretera que travessa camps de vinyes. Un territori en el que hi teniu la DO Penedès de vins tranquils i escumosos, la DO Cava i els cellers Corpinnat.

Del Penedès a la comarca del Priorat on en un territori relativament petit hi ha dues denominacions d’origen, la DOQ Priorat i la DO Montsant. Si voleu saber què és la viticultura heòrica per exemple, o treure l’entrellat de perquè a la capital de la comarca del Priorat, a Falset, els vins que s’hi fan són de la DO Montsant, us recomanem diverses webs. Priorat Enoturisme o Turisme del Priorat per buscar la millor manera de submergir-vos a la zona.

Visita d'enoturisme al celler Mas Llunes
Visita d’enoturisme al celler Mas Llunes | Avinturat

!–akiadsense–>

La més petita de les denominacions d’origen de Catalunya és la DO Alella. Està a tocar de Barcelona i aspira a ser la primera denominació d’origen totalment ecològica. Si la voleu visitar trobareu informació a Enoturisme DO Alella

La DO Empordà és segurament la denominació vitivinícola més turística més enllà del vi. La Costa Brava és un reclam pel visitants, però en els darrers temps ja són molts els que s’acosten a aquesta zona per gaudir del vi i per això mateix els cellers han diversificat la seva oferta. Hi trobareu totes les activitats recollides al web de la Ruta del Vi de la DO Empordà i també al web de la DO.

On també tenen ruta del vi és a la DO Costers del Segre, a les comarques de Lleida. Al web de la Ruta del Vi de Lleida hi ha restaurants i allotjaments per completar la visita. Són 36 cellers, la majoria dels quals preparats per rebre visitants i ara més que mai.

Al cor de Catalunya hi ha la DO Pla de Bages. I tot i que no és una de les grans en dimensions, el que és cert i segur és que acumula anys d’història del vi que es transmet en qualsevol dels vins d’aquesta zona. Trobareu informació a Bages Turisme i també a Bages Terra de Vins.

Les barraques de pedra seca tindran el seu protagonisme a la festa de la verema del Bages
Les barraques de pedra seca són un tret característic de la DO Pla de Bages

!–akiadsense–>

Per visitar la DO Conca de Barberà un web de referència és el de la mateixa denominació. Des d’allà podeu accedir a la informació dels seus 15 cellers amb les seves webs i si ho voleu complementar també trobareu informació al web de turisme del Consell Comarcal.

Les visites a la DO Tarragonaes poden planificar a partir de les activitats. Al seu web hi ha un apartat específicament dedicat a totes les enoactivitats que es poden fer al territori i si amb això no en teniu prou també podeu accedir a les rutes per fer-vos la vostra a mida. Ho trobareu aquí. Si voleu anar una mica més enllà i el vi el voleu acompanyar d’un bon àpat, el portal de turisme de la Costa Daurada té un apartat específic dedicat a l’enogastronomia.

Baixem una mica més pel territori català per arribar fins a la DO Terra Alta. Està a una comarca petita, de només 10.000 habitants però hi ha registrats 48 cellers. Malgrat no tots tenen oferta enoturística, ja són molts el que aposten per donar a conèixer el vi a través d’activitats a l’abast de tothom. La informació la teniu al web de la denominació i també a Terra Alta Paradís Rural.

I deixem pel final el territori més singular dedicat als vins: la Denominació d’Origen Catalunya. Bàsicament és per la seva disposició geogràfica que no està circumscrita a un territori conjunt sinó que la trobem dispersa arreu de Catalunya. Ara bé, no per això l’activitat enoturística és menor. Si voleu saber quins són els celelrs que formen part d’aquesta denominació d’origen només cal que seguiu aquest enllaç.

I amb tot, ja només ens queda desitjar-vos que gaudiu del vi i del territori i de les converses amb les persones que el fan.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa