VadeVi
Harmonies perfectes a l’11a Nit de les Garnatxes de Capçanes
  • CA
Les quatre garnatxes i les tapes amb què es maridaran el divendres 28 d’abril | E.V.

!--akiadsense-->

Una nit és maca quan hi ha estrelles”. Ho deia el gerent del Celler de Capçanes, Joan Maria Sabaté, en el marc de la presentació de l’11a Nit de les Garnatxes que enguany tindrà lloc divendres 28 d’abril. I és que seguint la tradició dels darrers tres anys, les tapes que acompanyen les copes de garnatxa surten de restaurants amb estrella Michelin del territori. Aquest 2017 se n’encarregaran l’equip de Villaretiro de Xerta (i de l’Hotel Xerta de Barcelona) i el de Les Moles d’Ulldecona. “Apostem per la qualitat i per la proximitat”, deia la sommelier del celler Anna Casabona.

La Nit de les Garnatxes ha passat de ser una festa popular a un esdeveniment de referència al sector que reuneix anualment un miler de persones i en el qual es poden tastar per primer cop les noves anyades de les quatre garnatxes procedents dels quatre sòls: el panal, calissa, llicorella i argila.

“Són els quatre tipus de sòl que defineixen el nostre territori – diu Casabona; i és molt interessant veure com varia el producte final tot i estar elaborat amb la mateixa varietat, la garnatxa, i seguint els mateixos mètodes d’elaboració. El producte sempre és diferent en funció de l’anyada, està clar, però també varia en funció del terroir que l’ha vist nàixer”.

Casabona explicava que generalment la garnatxa que surt de panal fa un vi més fàcil, més afruitat; la de calissa dóna un vi més fresc i floral; la d’argila té un caràcter més salvatge –perquè pateix més amb les pluges i les sequeres-; i la de llicorella, que acostuma a ser més mineral.

D’esquerra a dreta: Marcel Ferré, Jerònim Castells, Fran López i Joan Maria Sabaté | E.V.

De fet, aquestes característiques han servit com a base per la creació de les tapes que millor acompanyaran els quatre vins protagonistes. Un cucurutxo de pebre roig amb anguila fumada i tomacó acompanyarà la garnatxa de panal (“maridatge per contrast”, deia la sommelier); la de calissa, amb el creixent de rostit de pollastre (totes dues, elaborades per Les Moles); i la coca de ventresca de tonyina i salmó, per a la garnatxa procedent del sòl d’argila; més el corder a baixa temperatura amb parmentier d’espècies (Villaretiro i Restaurant Xerta), serà el company de la llicorella, “el maridatge perfecte per harmonia”, explicava Casabona.

Aquest dijous 20 d’abril alRestaurant Xerta de l’Hotel Ohla s’ha fet la presentació dels vins i tapes en un acte que també ha comptat també amb la participació del president de la Cooperativa, Marcel Ferré; el sommelier i comercial del celler, Xavi Castellet; i els dos cuiners que s’encarregaran de l’elaboració de les tapes: Fran López, xef dels restaurants Villaretiro de Xerta i del Xerta de Barcelona; i Jeroni Castell, de les Moles d’Ulldecona.

L’11a Nit de les Garnatxes tindrà lloc al Celler de Capçanes el divendres 28 d’abril a partir de les 23:00 h de la nit. Aquesta edició tindrà com a convidada la DO Conca de Barberà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa