Can Descregut acaba de treure al mercat Horafosca, un nou xarel·lo 100% amb tres mesos de barrica que el celler de Vilobí del Penedès incorpora a la seva gamma de vins ecològics elaborats amb aquesta varietat.

La sortida al mercat d’aquest vi ha coincidit amb l’aparició de la nova anyada del Vermell, el monovarietal de xarel·lo vermell que enguany estrena etiqueta.

Horafosca s’elabora amb raïm ecològic procedent d’una vinya vella de 70 anys al terme de Vilobí. El raïm es cull tard, cap a final de setembre i se sotmet a una maceració amb les pells molt curta, menys de cinc hores. Tant la fermentació com la criança amb les mares durant sis mesos es fa en tines d’inoxidable abans de reposar durant tres mesos en barrica de roure francès de tercer ús.

Tant el nom del vi, Horafosca, com el disseny de l’etiqueta pretenen expressar un dels moments del dia més onírics al Penedès, quan la llum de la posta de sol tenyeix de daurat brillant totes les vinyes. De l’Horafosca se n’han elaborat 2.100 ampolles i el PVP recomanat se situa al voltant dels 15 euros.

Nova anyada del xarel·lo Vermell

Coincidint amb la sortida d’aquest nou vi, Can Descregut també ha tret al mercat la nova anyada del Vermell, el monovarietal de xarel•lo vermell que enguany ha renovat l’etiqueta per expressar, diuen, la unió entre el passat i el futur d’aquesta antiga varietat autòctona. L’etiqueta s’il·lustra amb un gra de raïm de xarel·lo vermell dibuixat amb traç de llapis per la Mariona, filla del matrimoni elaboradors del vi, Arantxa de Cara i Marc Milà.

L’actual Vermell és fruit de l’aposta que va fer el celler ara fa nou anys per treballar amb una de les varietats autòctones més desconeguda del Penedès, el xarel·lo vermell. Can Descregut va ser pioner en l’aposta per aquesta varietat. El Vermell s’elabora amb llevats indígenes de la pròpia vinya, una característica que accentua la complexitat i elegància del vi.

Procedent de La Pineda, una vinya vella de 55 anys, el raïm es deixa macerar amb les pells en fred durant unes 10 hores a la mateixa premsa perquè agafi el color. Després de la fermentació, la criança amb les mares es fa en dipòsits d’inoxidable durant cinc mesos i, abans de sortir al mercat, el vi reposa en ampolla durant un any.

Del Vermell se n’han elaborat 1.000 ampolles i el PVP recomanat se situa prop dels 12 euros.

L’aposta per varietats autòctones i antigues

Tant l’Horafosca com el Vermell formen part del projecte Terrer de la Pineda que Can Descregut va posar en marxa fa tres anys amb l’objectiu d’experimentar amb les varietats autòctones i més antigues per obtenir vins amb molta personalitat i que transmetin els valors del territori i la natura en estat pur. La totalitat de la producció del celler té la certificació ecològica.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa