Sara Dalmau va descobrir l’atractiu de pintar sobre antigues dogues de roure, plenes d’història, tartàric i empremtes d’esforç fa uns deu anys. Els àcids tartàrics que cobreixen la fusta fan d’elles uns llenços de textura molt peculiar i amb un gran potencial per ser explotat, segons l’artista, i se’n va enamorar.
Dels treballs de Dalmau sobre aquests materials han sortit diverses col·leccions: Dones Tartàriques"> (2014), Vinum Dolium"> (2015), Temps de Verema "> (2015) i Què Veus"> (2016), totes elles exposades en diversos espais.
“Admirar l’impossible i retre-li honor és el que vull fer en aquesta nova exposició, Hypatia: dona i seny">”, explica Dalmau. “No només en aquest garbuix que són les matemàtiques i el brillant saber d’aquesta dona sàvia i antiga, sinó també en aquesta perseverança que suposa anar desgranant la incògnita per obtenir un resultat”, ens diu l’autora.
Hypatia d’Alexandria
Hypatia (Alexandria, 370-415 aproximadament) fou una filòsofa i mestra neoplatònica, que destacà en els camps de les matemàtiques i l’astronomia. Va ser membre i cap de l’Escola neoplatònica d’Alexandria a primers del segle V, i va cultivar diverses disciplines: filosofia, matemàtiques, astronomia, música… Durant vint anys es dedicà a ensenyar tots aquests coneixements.
Filla i deixeble de l’astrònom Teó, Hypatia d’Alexandria és considerada per molts la primera dona científica de la història. En un temps en el que les dones no tenien accés al saber, Hypatia va aconseguir obrir-se camí en la ciència i tenir un gran reconeixement públic.
L’obra de Sara Dalmau
L’obra de Sara Dalmau gira, gairebé sempre, al voltant de les dones i el món femení. Ella, esteticista de professió, utilitza en la seva obra no només les pintures, els pigments i les eines pròpies dels pintors, sinó també tot allò que li cau a les mans del món dels cosmètics: el rímel de pestanyes i la laca d’ungles en són només alguns exemples.
“Pinto sobre fusta, perquè és el que més s’assembla a la pell de les persones, que tant m’agrada, i la fusta reacciona com la pell quan la treballes”, explica Dalmau.
L’exposició Hypatia: dona i seny"> es pot visitar fins el 2 d’abril a l’Ateneu Barcelonès (C/ de la Canuda, 6) de Barcelona.