VadeVi
L’Institut Català del Suro col·labora per la modernització de la pela
La pela del suro
La pela del suro | Museu del suro

!--akiadsense-->

L’Institut Català del Suro (ICSuro) és una de les 13 entitats participants en el projecte innovador Go Suber, Grup operatiu de modernització de la pela del suro per a la millora de la productivitat. El principal objectiu de és modernitzar la tasca d’extracció de suro, mitjançant la mecanització de la pela, l’optimització dels procediments i la millora de les condicions de seguretat i salut.

A més, busca valoritzar aquest producte i els seus derivats per millorar la seva comercialització, desenvolupant noves aplicacions. Concretament, l’ICSuro coordina el desenvolupament d’una coberta verda aprofitant les característiques aïllants i bioabsorbents dels subproductes de la pela.

Aquest objectiu implica provar les màquines de pela actuals i les eines complementàries utilitzades per a aquesta tasca, tals com escales sureres o tenalles. Es tracta d’analitzar el seu rendiment i ergonomia per fer-les més eficients i segures.

D’altra banda, cal revisar els sistemes i procediments de l’aprofitament, especialment el torn d’extracció, i definir les bases tècniques d’una nova subericultura que millorin la presa de decisions. Així mateix, cal dissenyar nous sistemes de seguretat i salut, adaptats específicament al surera i als treballs en alçada.

Els assajos dels prototips i tècniques es duran a terme de forma paral·lela a Andalusia, Extremadura i Catalunya, principals regions productores de suro a nivell estatal, tot i que els resultats seran extrapolables a nivell europeu. Els principals beneficiaris d’aquesta iniciativa, aprovada a finals d’abril, seran els propietaris de suredes, les empreses de treballs forestals, peladors, alumnes d’escoles i facultats vinculades al sector surer, empreses sureres i Administració.

Go Suber és una iniciativa cofinançada al 80% pel Fons FEADER amb utotal d’ajuda de 532.000 euros i el Ministeri d’Agricultura i Pesca i Alimentació (MAPAMA), a través del Programa Nacional de Desenvolupament Rural. El seu objectiu és fomentar la cooperació entre els agents dels sectors agrari i forestal, per facilitar la posada en marxa de projectes pilot innovadors que permetin posar en valor les activitats que es desenvolupen en el medi rural.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa