VadeVi
Implanten un robot a la vinya capaç d’avaluar la salut de les plantes
El robot autònom en fase de proves al celler Mas Llunes
El robot autònom en fase de proves al celler Mas Llunes |

!--akiadsense-->

Les vinyes del celler Mas Llunes de Garriguella, a l’Empordà, han acollit les proves finals del projecte de finançament europeu Grape, que consisteix en el desenvolupament d’un robot autònom, equipat amb un manipulador mòbil destinat a distribuir dispensadors de feromones per al biocontrol de plagues d’insectes a les vinyes. Aquesta plataforma també fa possible el control de l’estat de salut del cultiu, mitjançant diversos sensors per recollir imatges i altres dades de la planta.

La innovació compta amb la participació del centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio), i suposa la realització de l’autonomia de la navegació i el control d’un manipulador mòbil per a l’empresa francesa Vitirover, que permetrà que un robot pugui portar fins a 500 dispensadors i, amb un braç mòbil, col·locar-los a les branques de la vinya.

El robot Grape a la vinya de Mas Llunes

!--akiadsense-->

A més, el robot està pensat per monitorar l’estat de salut del cultiu, mitjançant diversos sensors per recollir imatges i altres dades de la planta, com el color de les fulles i del raïm o l’índex de vegetació, que permeten deduir el seu estat. D’aquesta manera, l’agricultor pot decidir si s’han d’aplicar nutrients, si és el moment de la verema o si s’ha de fer algun tractament a la vinya.

“Tal i com ho mostra el projecte Grape en el cas concret de la vinya, la robòtica es dibuixa com una eina molt útil en el camí cap a una agricultura avançada”, ja que, per una banda, “permet l’adquisició de dades molt valuoses i, per l’altra, dona suport en algunes feines concretes que la maquinària tradicional no permet, com és el fet de posar els dispensadors”, destaca la directora de la Unitat de Robòtica i Automatització d’Eurecat, Pepa Sedó.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa