VadeVi
Ester Capella: “El Priorat fa una tasca essencial mostrant la nostra tradició vitivinícola al món”
  • CA

Aquest dissabte s’ha donat el tret de sortida oficial a la 26a edició de la Fira del Vi de Falset -i la segona virtual- en un acte que ha reunit diverses autoritats al Teatre de l’Artesana de la capital del Priorat. Presidit per la Consellera de Justícia, Ester Capella, ha donat veu a diverses autoritats presents, entre les quals el president de la DOQ Priorat, Salustià Àlvarez, Agustí Torelló, en representació de la DO Montsant, el director de l’INCAVI Salvador Puig, i l’alcalde de Falset, Carlos Brull.

El batlle ha manifestat la satisfacció per poder celebrar l’edició, malgrat encara hi hagi certes restriccions que encara no permeten organitzar-la tal i com s’havia fet fins l’any 2019. En aquest sentit, Brull ha destacat precisament que “l’esdeveniment té una virtut molt important en la gran capacitat d’adaptació que té a qualsevol circumstància” i també ha celebrat que a l’edició s’hi hagin sumat 52 cellers, de la DOQ Priorat i DO Montsant, a qui ha agraït la confiança fent possible aquesta festa tant important pel territori: “Hem de dinamitzar el poble, la comarca; i per això no podem deixar de programar, d’apostar per la cultura, per la promoció turística o pels actes socials”, dirà l’Alcalde. I afegirà: “Tot és possible, sempre que cuidem la salut, per això demanem responsabilitat a totes les persones que aquests dies s’apropin a la nostra comarca a gaudir del paisatge, del territori i del vi”.

Alcalde de Falset | Captura
Alcalde de Falset | Captura

Salustià Álvarez, president de la DOQ Priorat, ha afegit que “tornem a fer una fira “rara” per les circumstàncies, però estem contents de poder-la mantenir viva”. I ha continuat: “El sector del vi ha vingut per quedar-se a la nostra comarca i cal que la fira segueixi endavant per acompanyar-nos en aquest recorregut”, dirà Álvarez. 

El president ha dedicat part del discurs a defensar el paper de les denominacions d’origen, en tant que són entitats que permeten posar en valor l’origen i el territori. ”Depenem molt de la capacitat de fer un bon producte, i de vendre’l, però també de regular aquest producte i de controlar el possible frau que se’n pugui fer”. “Decidir què volem fer amb el nostre territori”, és una part molt important de la feina d’una DO i també tenim l’obligació de fer que es faci un treball ben fet, tan pel que fa a feina de regulació interna, com de promoció i vigilància del producte”.

D’altra banda, també ha fet una reivindicació en favor de la gent jove del territori: “Avui dia tenim la quantitat de gent jove més gran de la història preparada per fer una bona viticultura i un bon vi, però els joves d’ara ho tenen pitjor que els joves de fa 30 anys, i això no és admissible a la comarca del Priorat on hem de ser capaços d’ajudar-los a accedir al món de la vinya i el vi i garantir que s’hi puguin dedicar. No els podem prendre el pèl”, ha dit amb fermesa. “Hem d’intentar que la comarca del Priorat, avui més que mai, tingui un gran futur amb la col·laboració de tots, per què el món del vi segueixi més viu que mai”, ha conclòs Álvarez. 

Agustí Torelló, en representació de la DO Montsant, parlava del territori emparat sota la seva denominació d’origen com d’un espai holístic, amb una gran varietat de sòls, climes i sobretot de persones. “La gent que destapi els vins del Montsant podrà conèixer el producte i tastar territori, microclima, paisatges i sobretot l’entusiasme i la passió de les persones que estimem el vi”, deia durant la seva intervenció. “Hi ha molts Montsants dins el Montsant”, ha dit Torelló, “i aquesta diversitat és la que intentem explicar a través del nostre territori”, ha conclòs, mentre convidava tothom a apropar-se a gaudir d’aquesta fira: “Si el vi és cultura, segur que bevent vins del Montsant serem més savis i si el vi és salut, segur que serem persones més sanes”.

Parlaments de les autoritats durant l'acte inaugural de la Fira del Vi 2021 | captura
Parlaments de les autoritats durant l’acte inaugural de la Fira del Vi 2021 | captura

La consellera de Justícia Ester Capella ha manifestat el suport del Govern al sector del vi, “conscients que també ho estan passant malament amb la pandèmia”, i ha volgut reconéixer la feina que s’està fent des de la DOQ Priorat i DO Montsant: “El que feu ens obre moltes finestres al món, pel que representeu i pel reconeixement que reben any rere any els vins que es produeixen sota les vostres denominacions d’origen”. I afegia: “Teniu un paper essencial a l’hora de donar a conèixer la nostra tradició vitivinícola al món, fires com aquesta reflecteixen i expliquen la nostra cultura i el nostre país”, ha afegit Capella.

“Sou un sector de gran importància pel que fa a la creació d’ocupació, de comerç, de promoció econòmica. Genereu riquesa i excel·lència, i aquest és un dels principals valors afegits que hem de reivindicar i acompanyar”, deia. “El Priorat és un indret màgic, farcit d’història, una contrada que ens fa sentir com pocs llocs de Catalunya el vincle amb la terra. Convido a visitar vinyes i cellers, i a gaudir de la terra i els paisatges durant aquest mes de maig i tots els mesos que venen”, ha conclòs la Consellera.

La Fira del Vi de Falset estrena aquest any un format que combina virtual i presencial i del qual es podrà gaudir durant aquest cap de setmana, a través de diverses accions en línia, i durant tot el mes de maig, si les circumstàncies sanitàries ho permeten, de manera presencial a través de visites i activitats en la cinquantena de cellers participants. Més informació i reserva de places, seguint aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa