VadeVi
Innovació i intel·ligència artificial aplicades a la vinya
  • CA

Els cellers aposen i apliquen cada cop més noves mesures per millorar el treball a la vinya i al celler. Aquests dies, s’han donat a conèixer algunes d’aquestes iniciatives que tenen com a protagonistes Vallformosa i Raventós Codorníu.

Vallformosa: nous tractaments per combatre la crisi climàtica

En un context de canvi climàtic i pressió mediambiental cada vegada més gran, l’agricultura de precisió i els equips associats tenen un impacte que va més enllà dels tractaments fitosanitaris, essent important també en adobat, llaurades i altres feines que es realitzen al camp. Així ho entenen des de Vallformosa, que han apostat en la definició de mapes de vigor o característiques de sòls obtinguts per fotografies de satèl·lits per poder ajustar les feines i realitzar-les minimitzant i optimitzant l’ús de fitosanitaris i adobs. D’aquesta manera, diuen, es rebaixen costos i es limita, a més, l’impacte d’aquests productes en l’entorn. 

En aquest sentit, de la mà de WAATIC han introduït un dels equips de control de les màquines de tractaments fitosanitari de la casa Saher. Es tracta d’un prototip de màquina amb panell recuperador i àmpliament estesa en el tractament de la vinya a França i Itàlia, així com a Austràlia i Nova Zelanda.

L’enginyer agrònom Enric Armengol, de la UPC, explica que aquest tipus de maquinària de tractaments i del maneig de l’agricultura de precisió ja no és cosa del futur, sinó del present. I també assenyala aquests equips que permeten també analitzar costos d’ús de maquinària per establir-ne l’ús òptim, eficient, econòmic i sostenible, com ha s’ha comprovat en altres sectors agrícoles.

Codorníu
Instal·lacions de Codorníu al Penedès | cedida
Codorníu aplica la IA a millorar la producció alimentària

El projecte Alimente21 és una iniciativa per aplicar la intel·ligència artificial a la producció alimentària que neix amb l’objectiu és incrementar l’eficiència de la gestió industrial, millorar la qualitat i seguretat, i reduir l’impacte ambiental.

I tot plegat, a partir de l’aplicació de la Intel·ligència Artificial, el Big Data i el Digital Twin per fer avançar la industria alimentària cap a una gestió predictiva, que permeti anticipar-se a allò que succeirà. També es vol treballar per desenvolupar solucions prescriptives, per suggerir accions a fer. Els impulsors destaquen, especialment, la intenció d’incidir en un descens del consum de l’aigua i l’energia.

Alimente21 està implementat per un hub d’empreses, entre les quals, hi destaca el Grup Raventós Codorníu, a més a més de les càrniques Aldelís i Prolongo, i els proveïdors tecnològics Mapex, Omron, Cibernos i Agropixel. Estarà coordinat pel centre tecnològic Eurecat, que treballarà amb les set empreses per desenvolupar solucions tecnològiques per avançar en la gestió alimentària. El projecte s’estendrà fins el 2024 i comptarà amb un pressupost de 5,1 MEUR, dels quals 3 milions estan finançats amb fons Next Generation.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa