L’equilibri entre productors i elaboradors és una part essencial de la vinya. Pel bon govern del sector vitivinícola la relació entre els dos actors més importants d’aquest món ha d’estar basada en el diàleg i no en la confrontació. Afirmacions que amb els anys de sequera i les tensions pel preu del raïm, la qualitat de la collita o els marges de beneficis dels cellers s’han anat diluint. Actualment, la postura de productes i elaboradors està més allunyada que mai. Així ho conclou l’Institut Agrícola, que publica una carta recordant que el primer que es necessita és col·laboració, no confrontació.
“En els darrers anys el sector del vi, especialment el cava, viu, sigui per causes endògenes o per circumstàncies climàtiques, moments convulsos i de replantejament de futur”, assegura en un comunicat l’entitat. En aquest sentit, es denominen un referent que sempre aporta propostes per resoldre els reptes i reconeixen que entenen que es podria pensar que hi ha diferències insalvables en els dos costats del sector, però apel·len a la col·laboració per sortir del forat en el qual es troba el món del vi en l’actualitat. “Apostem per una realitat basada en el diàleg, allunyada de la confrontació que alguns volen promoure, on tots els actors naveguen en un mateix vaixell, amb mala mar i sense que bufi el vent de cua”, reflexiona l’entitat, qui afegeix que “cal que remin en la mateixa direcció i, sobretot, que tinguin el rumb clar“.
El passat dissabte, bona part dels pagesos que treballen amb empreses elaboradores de cava van sortir al carrer de Sant Sadurní d’Anoia per queixar-se dels preus baixos que s’intentava posar al raïm de la verema d’enguany. Des d’Unió de Pagesos exclamaven que les taules de preus que alguns grans cellers volien proposar quedaven molt per sota la cobertura de despeses, sense parlar de tenir beneficis. En altres paraules, els pagesos se sentien utilitzats i mal-pagats. Per a l’Institut Agrícola aquesta situació d’enfrontament és molt perjudicial per al conjunt del sector vitivinícola en si. És per això que busquen recordar que empresaris, elaboradors i viticultors formen part de la mateixa cadena de valor. “El nostre objectiu és sumar, i crear un marc que faci a tots els agents sostenibles, eficients i competitius”, reconeixen en el comunicat.

Més reptes a combatre en el futur
Les actuals lluites de preus venen del passat, d’anys de sequera que van impossibilitar la normalització de la producció. Tot i això, l’Institut Agrícola també remarca que hi ha una onada de nous reptes que també s’han d’abordar conjuntament. “Aquests i altres nous reptes s’han d’entendre com una oportunitat per al consens i la col·laboració, on tots els viticultors i els elaboradors poden avançar plegats, evitant dicotomies de bons i dolents, guanyadors i perdedors”, recorden. Entre els diferents nous conflictes es menciona la guerra comercial internacional, els aranzels i -en el cas del cava- la forta competència d’altres escumosos obliga a prendre mesures eficaces, amb racionalitat i sentit empresarial per al Penedès.