VadeVi
Intel·ligència artificial per gestionar la vinya de manera més sostenible

El projecte europeu VitiGEOSS, coordinat per Eurecat Lleida, uneix l’anàlisi de dades de satèl·lits, drons, maquinària i sensors instal·lats al camp per donar serveix que millorin la gestió de les explotacions vitivinícoles. Ara, aplicarà models d’intel·ligència artificial que faran servir dades geoespacials per dur-les de la manera més sostenible possible.

Així, es generaran serveis intel·ligents de precisió climàtica, detecció i previsió de fenologia, predicció del risc de malalties, recomanacions de tractaments, generació d’indicadors de cultiu i predicció de producció o optimització en la gestió dels recursos. L’encarregada d’aquest projecte és la Unitat d’Intel·ligència artificial d’Eurecat, amg seu a Lleida, que analitzarà i integrarà totes les fonts de dades per obtenir millores en la productivitat de les explotacions alhora que s’incideix en la sostenibilitat del cultiu.

VitiGEOSS està finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea i suposa la integració i millora de les solucions existents per augmentar-ne la fiabilitat. Així, en “una única plataforma”, explica l’investigador d’Eurecat, Josep Pujuan, es tindrà “un ecosistema de serveis de suport” que donarà suport a agricultors i productors “optimitzant el cultiu sostenible de la vunya mitjançant sistemes de suport a la presa de decisions”, ja sigui en la predicció meteorològica, la fenologia, les malalties o les operacions comercials.

Imatge d'arxiu de raïm | Eurecat
Imatge d’arxiu de raïm | Eurecat

La Unió Europea és el major productor de vi normal i, com és ben sabut, la seva elaboració és una de les principals activitats econòmiques de moltes zones del sud d’Europa. Així, la innovació que impulsa VitiGEOSS vol respondre als desafiaments futurs de sector, intensificant la producció de manera sostenible i mitigant els efectes del canvi climàtic, els impactes ambientals negatius i promovent el creixement econòmic local. De fet, el consorci del projecte està format per nou socis de l’estat espanyol, Itàlia, Portugal i els Països Baixos, entre els quals hi ha Eurecat, el Barcelona Supercomuputing Centre, la Universitat de Nàpols Frederic II, la consultora PwC o Família Torres.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa