VadeVi
Inversió històrica a Montblanc per recuperar el celler cooperatiu
  • CA

El modernisme català va deixar grans joies arquitectòniques repartides arreu del territori, algunes d’elles, estretament vinculades amb el sector del vi. Les ‘catedrals del vi’, com anomenaria Àngel Guimerà, han estat testimoni del cooperativisme i del treball col·lectiu entre pageses i viticultors; han esdevingut exemple d’una manera de fer que encara continua vigent en diversos indrets vinícoles del país. De fet, alguns d’aquests cellers cooperatius encara es mantenen actius i en funcionament; d’altres malauradament han aturat l’activitat, i n’hi ha que estan passant per moments complicats, com passa amb la cooperativa de Montblanc.

Per això, ara, Montblanc ha anunciat que farà una inversió històrica per recuperar un dels espais emblemàtics de la vila: el celler cooperatiu del Sindicat de Vinyaters, obra de l’arquitecte Cèsar Martinell.

Amb una injecció de prop d’1,8 milions d’euros, l’alcalde Josep Andreu apunta que és el projecte de major quantia econòmica feta mai pel consistori. L’Ajuntament confia obtenir una subvenció del 85% del cost a través del programa PIREP. El celler vinícola és de propietat municipal des de 2012. En la darrera dècada s’hi han dut a terme actuacions puntuals, però ara el consistori vol restaurar l’edifici modernista “d’una tirada”, diu l’alcalde. Es conservarà la part més antiga de 1917, amb les tines modernistes, i la resta d’interior es convertirà en un espai multiús.

L’interior esdevindrà una zona d’ús plurifuncional

Expliquen des de l’ajuntament que la part d’edifici original obra de Cèsar Martinell es conservarà íntegrament, inclòs el conjunt de tines modernistes. Es rehabilitarà la teulada, el terra, els banys i els tancaments. L’espai entre les tines originals es destinarà a exposicions temporals.

Pel que fa a l’espai contigu, posterior i destinat a guardar més tines, s’enderrocarà per aconseguir una àmplia zona d’ús plurifuncional. En aquest àmbit, l’obra estructural també va ser projectada per Martinell, però l’interior ja no era de l’arquitecte. També es modificarà l’estructura i els tancaments.

Interior del celler cooperatiu de Montblanc, obra de l’arquitecte Cèsar Martinell | Núria Torres, ACN

El pressupost puja fins els 1.790.482 euros. “Crec que és el projecte amb més quantia econòmica que ha fet mai l’Ajuntament de Montblanc en la història”, afirma l’alcalde Josep Andreu. Fins ara el projecte més costós havia estat la reconstrucció del claustre del temple de Sant Francesc, amb 1.540.000 euros de pressupost.

Ara l’Ajuntament de Montblanc resta a l’espera dels ajuts del Programa d’Impuls a la Rehabilitació d’Edificis Públics per a Entitats Locals (Pirep Local) del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, una convocatòria que es resoldrà entre octubre i novembre. L’alcalde confia que es puguin iniciar les obres de rehabilitació del celler en un any.

La història del celler

L’Associació Agrícola de Montblanc es va constituir en sindicat de Vinyaters l’any 1919, que va encarregar la construcció del celler a Cèsar Martinell i veia com l’any 1922 acabava l’obra. L’edifici, que conté 24 tines de ciment i 17 cups, és fet de maó vist i a la façana posterior, que dona a la muralla de Santa Tecla, hi destaca el dipòsit elevat damunt quatre peus inclinats.

L’edifici dels Vinyaters, que és bé cultural d’interès local, ja va ser modificat per acollir-hi l’Oficina de Turisme i de l’agrobotiga, i més recentment, també ha vist una rehabilitació de la teulada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa