VadeVi
Isabel Vidal (JARC): “Hem de garantir preus mínims de referència pel sector agrari”
Isabel Vidal és responsable del sector de vinya de la JARC
Isabel Vidal és responsable del sector de vinya de la JARC | JARC

!--akiadsense-->

Com afronteu aquesta cita electoral?

Amb moltes ganes. Seran unes eleccions una mica estranyes perquè sent telemàtiques hem perdut aquell contacte amb la gent, i es troba a faltar perquè sempre és més agraït i enriquidor. De tota manera, vivim la situació que vivim i l’objectiu continuarà sent intentar mobilitzar el màxim de persones possibles perquè diguin la seva a les urnes, ja que com més representació obtinguem i més validats ens sentim i més força tindrem per defensar el sector agrari del nostre país.

Com arriba la JARC a les urnes?

Venim de mesos d’afrontar una lluita titànica per defensar i fer costat al sector en moments difícils marcats per la Covid, el míldiu… I sabem que queda molt per fer, però ens sentim satisfets d’haver pogut aconseguir, per exemple, que s’activessin les ajudes per afectacions del míldiu d’una manera prou ràpida, considerant que la major part de processos són molt lents. És cert que no van arribar a tothom qui hauríem volgut, però és important que va donar un petit suport a moltes famílies del sector.

Què necessita el sector agrari, en moments dificíls com l’actual?

Hem d’aconseguir que els professionals puguin viure del camp; hem de reclamar que, a l’igual que passa amb altres sectors, es pugui regular la contractació i els preus mínims de referència. Des de la JARC estem batallant molt perquè se sancioni la venda a pèrdues en el marc de la nova llei de la cadena alimentària que s’està debatent en l’actualitat, la qual cosa creiem que és una molt bona notícia. Hem d’aconseguir que es pagui bé el producte, no podem ser sempre la última baula de la cadena, quan s’ha demostrat que som sector essencial i prioritari.

I un altre tema important, i en el qual seguirem treballant molt és el d’aconseguir l’assegurança per afectacions de míldiu i altres malalties. El canvi climàtic fa que veiem pedregar al febrer o fer-nos patir afectacions durant tot l’any, per tant hem d’estar preparats perquè aquest tipus d’assegurances ens donin cobertura a les problemàtiques actuals. És un tema important que encara no s’ha pogut resoldre, però esperem que sigui una realitat al 2022.

Isabel Vidal és responsable del sector de vinya de la JARC

!--akiadsense-->

Com és el dia a dia d’Isabel Vidal com a responsable de la sectorial de vinya de la JARC?

Des de JARC dediquem força temps a bregar amb la normativa vitivinícola, que és una feina dura perquè crec que som un dels sectors més regulats que existeix! En tot cas, intentem endreçar tota aquesta normativa i fer-la fàcil i accessible per a tots i totes les professionals que ho puguin necessitar. És feina molt anònima, però necessària.

I d’altra banda, també estem en el dia a dia, teixint complicitats entre agents del sector, escoltant i acompanyant les seves demandes i intentant donar respostes a les necessitats i problemàtiques que van sorgint.

I tot plegat, compaginant-ho amb la seva feina al camp. Com ho porta?

És molta feina, però prou gratificant quan veus que es van consolidant relacions de respecte entre companys del sector. Tot i així, també és cert que fa vint anys que sóc cap sectorial i malgrat em sento una persona més sàvia, havent tingut la sort d’aprendre contínuament durant tot aquest temps, penso que és moment per un canvi relleu generacional, perquè entrin noves idees. Dins el sector, hi caben diferents models i en complicitat i establint relacions equilibrades, podem fer realitat allò que fa tants anys que parlem “què vull ser quan sigui gran”. El sector és prou madur per fer-ho.

Què n’espereu, de les eleccions de dijous-divendres?

Demano que la gent es mobilitzi i que voti. Està clar que demano el vot per JARC, perquè volem estar al seu costat i fer realitat les seves reivindicacions; però sobretot, que ens validin amb el major nombre de vots possibles, perquè com deia, això ens dona força per millorar la situació del nostre sector.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa