VadeVi
JARC demana més controls en els moviments de vi i most durant aquesta verema
  • CA

La sequera que pateix el camp català és una de les principals causes de davallada de la producció de raïm d’enguany que, segons previsions de l’INCAVI, podria arribar a disminuir en un 15%. Xifra que podria quedar-se curta si es fa cas, segons les JARC, a les dades recollides fins ara, a partir de la recol·lecció de les varietats primerenques que assenyalarien una caiguda de producció de fins el 30% o superior en el cas per exemple de la varietat chardonnay.

Aquest escenari i l’inici de la present campanya de verema ha fet que la sectorial de la vinya de l’organització agrària vulgui compartir algunes recomanacions a viticultors, cellers, Denominacions d’Origen i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, per intentar garantir qualitat i origen coincidint amb el període de recollida d’enguany marcat fortament per les condicions climàtiques.

Mans collint un gotim de raïm negre | DO Montsant

L’entitat demana als viticultors que cullin els raïms de les seves parcel·les i s’ajustin a les produccions establertes per les diferents DO; s’adreça als cellers per tal que respectin els plecs de condicions de les denominacions d’origen; i apel·la a les entitats del vi perquè vetllin pel compliment de les normes de campanya aprovades als seus plens. També exigeix a l’administració que extremi el control de la traçabilitat del raïm i del moviment del most i del vi durant la verema i un treball que eviti la distorsió dels preus un cop el producte arriba al mercat.

Per altra banda, recomana els viticultors que consultin sovint el registre vitícola de Catalunya per comprovar si són correctes les pesades, més tenint en compte que aquest és el primer any que s’entra raïm de guarda superior, i cal ser molt rigorosos amb els kilograms registrats de cada categoria.

Copa de vi escumós | Unsplash

Crida a la responsabilitat

L’organització agrària ha fet una crida a la responsabilitat a productors i cellers per evitar situacions com la que es van produir fa uns anys, el 2017, quan la producció de la DO Cava només va disminuir un 3,26%, malgrat que es va collir al voltant d’un 30% menys de raïm.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa