
!--akiadsense-->
Jarc creu que els 2’3 milions d’euros que el govern espanyol ha concedit a Catalunya per la collita en verd són del tot insuficients. És una mica menys de la meitat del que s’havia sol·licitat, 5’5 milions d’euros per destruir el raïm de 2.227 hectàrees, finalment només en seran 958 que es distribuiran territorialment d’aquesta manera:
Àmbit territorial |
Superfície(ha) |
Import(€) |
Alt Pirineu i Aran |
0,36 |
897,46 |
Camp de Tarragona |
183,88 |
455.002,07 |
Catalunya central |
0,72 |
1.783,30 |
Comarques Gironines |
1,99 |
4.923,56 |
Metropolità |
22,20 |
54.942,32 |
Penedès |
521,88 |
1.291.329,97 |
Ponent |
107,98 |
267.190,41 |
Terres de l’Ebre |
119,36 |
295.335,48 |
TOTAL |
958,38 |
2.371.404,58 |
Isabel Vidal, cap sectorial de la vinya de JARC, creu d’aquesta manera la mesura esdevé inútil. Vidal recorda que el Reial Decret regulador diu que l’objectiu és “establir mesures excepcionals per fer front a la pertorbació del mercat causada per la pandèmia del Covid-19 en el sector vitivinícola i efectivament són mesures excepcionals, però amb un pressupost lamentable.”
És per això que Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya tornarà a fer pressió, a través de COAG, en l’àmbit estatal, i al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació perquè ofereixin més recursos als viticultors que han demanat la collita al verd, i també als afectats pel míldiu.
I és que a a la crisi de preus de l’any passat, enguany s’hi han sumat les conseqüències de la pandèmia i l’elevada afectació del míldiu de fins a un 50% o més segons el territori, tal com es desprèn dels resultats provisionals de l’estudi que està realitzant el Departament de Sanitat Vegetal. L’excés d’humitat provocat per les pluges, combinat amb altes temperatures, ha estat el caldo de cultiu perfecte perquè proliferés aquest fong a les vinyes d’Alt Camp, Alt i Baix Penedès, Pla de Manlleu, Priorat, Girona, la Conca del Barberà, Terra Alta i a la zona del Vall del Corb. La situació ha estat especialment crítica per als viticultors ecològics, que recordem que representen el 34% de la producció vitivinícola a Catalunya (40% al Penedès), donat que es veuen limitats a l’hora de tractar la malaltia.