VadeVi
JARC exigeix una aplicació raonable de l’entrada de raïm per parcel·la al celler
JARC
Treball a la vinya | Maria Rosa Ferré

!--akiadsense-->

JARC reclama al Departament d’Agricultura que s’apliqui d’una forma més lògica la nova normativa de l’entrada de raïm per parcel·la. Segons ha exposat, permetent que s’unifiquessin zones amb parcel·les contigües de les mateixes varietats de raïm encara que hagin estat plantades en anys diferents es facilitaria la tasca del viticultor sense perdre l’essència del que persegueix la regulació que és una millor traçabilitat.

L’organització agrària recorda que tal com s’ha concretat la normativa, suposa un maldecap pel pagès en l’època de més feina. Cal tenir en compte que molts viticultors han anat plantant parcel·les amb la mateixa varietat en diferents anys, que han acabat conformant una mateixa unitat, però, això no ho recull la nova normativa. En conseqüència, és molt fàcil que el viticultor s’acabi equivocant en tractar d’aplicar els paràmetres d’hectàrees i rendiments per parcel·la que marca la normativa de l’entrada de raïm.

En aquesta verema del 2018 s’havia aconseguit que hi hagués un marge per si es cometia algun error, el conegut com a xarxa de seguretat. En aquests casos no s’ha penalitzat una equivocació. Però de cara al 2019 el Departament ha alertat que això ja no hi serà, que s’aplicarà de manera estricta. Per tot plegat, i després de l’experiència d’una campanya amb aquesta nova realitat, JARC veu indispensable que s’apliqui la “Unitat de Treball” en comptes de l’actual sistema que estableix que ha de ser per parcel·la i que tantes dificultats en la gestió suposa.

Aquesta qüestió s’ha traslladat a la conselleria que no ho ha vist amb mals ulls. L’organització agrària reclama que l’administració sigui diligent en acceptar la proposta perquè, tal com ha apuntat la cap sectorial de la vinya de JARC, Isabel Vidal, és una qüestió que preocupa molt al sector. I és que, com ha afegit, aquest sistema actual acaba suposant una feina afegida en un moment molt delicat com és la verema. El sistema anterior permetia que un agricultor entrés raïm al celler agrupant producte d’un mateix municipi i varietat, un mètode que era molt més senzill pel conjunt del sector.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa