VadeVi
La JARC exigeix poder seguir usant el coure a la vinya
  • CA
Jornada JARC

!--akiadsense-->

Els viticultors veuen amb preocupació la situació d’incertesa que s’ha generat amb l’ús del coure al sector de la vinya. Aquest producte forma part de molts compostos essencials que permeten combatre, entre altres, el míldiu, una malaltia produïda per fongs. La cap sectorial de la vinya del Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, JARC, Isabel Vidal, ha anunciat a la jornada que s’ha celebrat a Vilafranca del Penedès que la seva organització batallarà perquè se segueixi permetent l’ús del coure mentre al mercat no hi hagi un producte substitutiu amb garanties que el pugui substituir. Vidal ha explicat que en anys humits com aquests, el míldiu, podria haver acabat amb el 100% de la collita. A més, ha afegit, és un producte d’una importància capital tant en la producció convencional com en l’ecològica.

El clima d’incertesa que s’ha provocat des d’Europa i que l’estat ha accentuat ha fet que no es renovin permisos per vendre productes fitosanitaris que contenen coure. Vidal ha recordat que cada estat membre pot decidir aplicar una moratòria en aquest producte, però que Espanya, de moment, no s’ha manifestat al respecte, cosa que, en conseqüència, ha provocat que diferents cases comercials hagin deixat de renovar l’autorització en productes fitosanitaris que contenen aquest element. Per poder renovar l’autorització de venda, ha afegit Vidal, s’estan exigint complexos i cars estudis d’afectació a les persones que fan que les marques comercials es tirin enrere.

Tot això ha generat una preocupació creixent entre els viticultors pel paper fonamental que el coure té dins el sector. Per tot plegat, Vidal ha exigit al ministeri que acabi amb aquesta incertesa i que faciliti la continuïtat d’aquests productes al mercat.

La cap sectorial de la vinya de JARC ha fet aquestes declaracions en el marc de la jornada celebrada aquest dijous a Vilafranca del Penedès. En aquesta, anomenada “DOSAVIÑA: una eina per la correcta aplicació dels fitosanitaris en vinya” s’ha presentat una APP que, de mitjana, redueix en un 30% l’aplicació de fitosanitaris en vinya. Tot plegat és fruit de la investigació de més de 15 anys de la Universitat Politècnica de Catalunya. Aquesta s’ha centrat bàsicament en dos aspectes: calcular la quantitat optima de producte i d’aigua en funció de les característiques de la vegetació, i en ajustar de manera més eficient la maquinària que s’empra en l’aplicació de fitosanitaris.

Durant la jornada, els responsables de la investigació han explicat que seguiran la recerca i la millora d’aquesta eina per l’adaptació a altres sistemes de formació com el vas i en pèrgola. Serà gràcies a la subvenció provinent del projecte europeu “ PERFECT LIFE”. Actualment l’APP se centra en el sistema d’espatllera, que és el predominant a Catalunya. Però tal com han explicat els responsables de DOSAVIÑA, hi ha parts de l’aplicació que són vàlids pel conjunt del sector de la vinya i per la resta de cultius arbrats com fruita, cítrics, olivera, ametllers o avellaners. És en el camp de la maquinària d’aplicació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa