VadeVi
JARC reclama que les assegurances agràries cobreixin el míldiu a Catalunya
  • CA
El míldiu està afectant greument la vinya a Catalunya especialment l'ecològica

!--akiadsense-->

El míldiu està assolant les vinyes catalanes, és per això que des de les JARC reclamen que les assegurances cobreixin l’afectació d’aquest fong. Una sol·licitud que el mateix departament d’Agricultura ja ha traslladat a les asseguradores amb l’argument que el fong es podria incloure dins el concepte de risc climatològic. I és que des del sindicat agrari consideren que excloure l’afectació del míldiu de les assegurances suposa un greuge comparatiu respecte altres regions de l’estat espanyol.

Així, els danys ocasionats pel míldiu no son assegurables al nord de la Península, però en canvi, Agroseguro i Enesa sí que ofereixen una cobertura total per aquesta causa a altres Comunitats Autònomes com Andalusia, Castella-La Manxa, Extremadura, Illes Balears, Madrid, Múrcia i València. Des de JARC, entenen que el canvi climàtic està afectant el clima mediterrani i s’haurien d’adaptar les línies i cobertures de l’assegurança de la vinya a aquestes noves circumstàncies.

El el marc de la taula sectorial de la vinya i el vi que es va reunir aquest dimarts per valorar els ajuts que s’ofereixen al sector, la JARC va sol·licitar al DARP i l’INCAVI que elaboressin un informe per valorar l’afectació del míldiu al cultiu de la vinya i les pèrdues de producció de raïm que això comporta sobretot a la vinya ecològica. Un document que serviria per recolzar la demanda d’inclusió d’aquesta malaltia com a dany assegurable.

Segons l’Incavi, del 30 d’abril al 6 de maig de 2020 revela que l’afectació del míldiu es dona a tot Catalunya, principalment a la zona del Penedès i amb més intensitat en la vinya de producció ecològica. L’estimació de fa la JARC és der pèrdues que arribaran al 50% en la producció de raïm ecològic.

El míldiu afecta també el raïm que encara no es madur
El míldiu afecta també el raïm que encara no es madur

!--akiadsense-->

L’excés d’humitat provocat per les pluges, combinat amb altes temperatures, ha estat el caldo de cultiu perfecte perquè proliferés el míldiu a les vinyes d’Alt i Baix Penedès, Priorat i Girona. A la Conca del Barberà, Terra Alta i a la zona del Vall del Corb, també s’han detectat les primeres aparicions d’aquest fong a les fulles d’alguns cultius. La peculiar climatologia d’aquesta primavera ha estat la causa de què malgrat que els viticultors han efectuat les pràctiques de control i tractaments preventius, hagi crescut ràpidament la seva afectació. Els danys han assolat, en alguns casos, fins a un 100% de les parcel·les. La situació ha estat especialment crítica per als viticultors ecològics, que recordem que representen el 34% de la producció vitivinícola a Catalunya, donat que es veuen limitats a l’hora de tractar la malaltia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa