VadeVi
JARC reclama amb “urgència” que es prenguin mesures per alleujar la crisi del sector del vi
  • CA

!--akiadsense-->

La JARC reclama al Ministeri d’Agricultura que prengui les mesures necessàries per donar sortida a un sector especialment malmès per la crisi econòmica derivada de la pandèmia del coronavirus.

La seva portaveu, Isabel Vidal, explica en declaracions a Vadevi que la destil·lació de crisi i la verema en verd són ara mateix les mesures que s’haurien de contemplar i que s’haurien d’implementar amb noves partides econòmiques per part del ministeri perquè el pressupost previst a Pla de Suport al Sector Vitivinícola no és suficient segons aquest sindicat agrari.

Així entenen que aquestes dues mesures, que serien de caràcter voluntari haurien de compensar econòmicament. D’una banda calculen que es podrien destil·lar fins a 600.000 hectolitres de vi base que s’haurien de pagar a 0,55 euros el litre per aproximar aquest preu al del vi base de la DO Cava. D’altra banda pel que fa a la verema en verd des de les JARC proposen que s’elimini tot el raïm d’una parcel·la i que es compensi la despesa de destruir aquesta fruita, pel que han calculat que s’hi haurien de destinar prop de 2.500 euros per hectàrea.

I és que la problemàtica en el sector del vi no és només puntual pel que fa a les vendes que no s’hauran fet durant el període de confinament. La verema que ha de començar a finals d’agost suposa un problema amb diversos fronts. Pels cellers petits serà un problema d’espai. Vi que no s’ha venut, d’altre que no s’ha ni embotellat i dipòsits plens que s’haurien d’ocupar pel vi nou que vindrà nou. Pels cellers grans perquè no saben encara quin raïm necessitaran ni quin podran comprar, i l’última baula, que de fet és la primera és la del viticultor. Segons explica Isabel Vidal a Vadevi, “la situació és molt crítica. Voldríem saber quines són les expectatives i les previsions de compra, però encara és d’hora. I mentrestant el que tenim són rumors. Que cellers grans només mantindran els contractes que ja tenien de llarga durada amb els viticultors que els que es feien anualment de moment estan a l’espera i a tot això sense saber a quin preu es vendrà”.

És per això que segon Vidal “és molt necessari i urgent que el Ministeri prengui mesures ja, i que la Generalitat l’insti a fer-ho per evitar que molts viticultors hagin de deixar els raïms al cep o que molts cellers tinguin veritables dificultats”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa