El projecte vol fer un estudi exhaustiu sobre els privilegis, les marques i les patents registrades d’àmbit català que tinguin a veure amb l’activitat productiva de la vinya i la comercialització del vi. El jurat ha valorat positivament el buidatge d’una font poc estudiada fins el moment, recerca que segurament facilitarà estudis posteriors, així com les possibilitats que ofereix per analitzar l’evolució tecnològica de la indústria vinícola, l’evolució dels negocis, el sorgiment de noves activitats i la geografia d’aquestes activitats a Catalunya i a les Illes Balears. 

L’estudi, que s’haurà de dur a terme durant un any, consistirà a buidar part del fons històric de l’Arxiu de l’Oficina Espanyola de Patents i Marques  (OEPM), sobretot el  Boletín Oficial de la Propiedad Intelectual e Industrial (1886-1939); i perseguirà l’objectiu de visibilitzar un camp poc estudiat com és el dels privilegis, les marques i les patents d’àmbit català.

El fet d’utilitzar una font poc coneguda pels historiadors pot esdevenir una recerca innovadora i singular pel seu possible resultat. El buidatge de les fonts hauria de permetre situar històricament i cronològicament els canvis viscuts arran de la Revolució Industrial i veure si les transformacions d’aquest procés industrialitzador i mecanitzat van millorar l’activitat productiva de la vinya i, alhora l’activitat i la comercialització del vi mitjançant les marques, signes distintius empresarials.

Aquesta és la vuitena edició de la Beca Emili Giralt i Raventós – Cultures del Vi, un certamen impulsat des de VINSEUM – Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, amb l’objectiu d’estimular recerques sobre temes relacionats amb la viticultura i la vinicultura des de la perspectiva de les ciències socials i humanes. La beca està dedicada a l’historiador Emili Giralt i Raventós, en reconeixement a la seva tasca investigadora i com a impulsor de la recerca històrica en el camp de la vitivinicultura als Països Catalans.

La dotació de la beca és de 3.000€ gràcies al patrocini de Fundació Privada Mútua Catalana.

En la present edició s’han presentat quatre projectes diferents; i el jurat ha estat conformat pel filòleg Ramon Marrugat Cuyàs i els professors de diversos departaments d’Història de centres catalans, Rosa Ros Massana, Ramon Arnabat Mata, Jordi Planas Maresma i Núria Preixens Vidal.

Jaume Plans i Maestra és llicenciat en humanitats per la Universitat Oberta de Catalunya i Màster en gestió cultural per la UOC. La seva trajectòria està molt vinculada a la comarca del Bages, on viu, participant en projectes de desenvolupament del patrimoni cultural com el projecte d’avaluació del patrimoni moble i immoble de la vinya i el vi o el projecte de difusió de diferents elements patrimonials del municipi de Sant Fruitós de Bages, entre d’altres. 

Nou comentari