VadeVi
Joan Montesó (UPA): “Demanem una PAC socialment justa i territorialment equilibrada”
  • CA
Joan Montesó és president de la Gestora d'UPA Catalunya
Joan Montesó és president de la Gestora d’UPA Catalunya | UPA

!--akiadsense-->

Aquest dijous 25 i divendres 26 de març es decidirà la representativitat agrària en el marc de les setenes eleccions agràries de la història del sector. Des de primera hora del matí, s’obriran les urnes en una cita que enguany se celebra per primer cop de manera telemàtica. Joan Montesó, president de la gestora d’Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA) a Catalunya parla clar sobre la situació actual del sector i reclama el vot per un model “que prioritza les famílies i els projectes de més petit format”. UPA és el primer cop que presenta candidatura a unes eleccions agràries catalanes.

Qui és Joan Montesó?

Sóc pagès, citricultor i treballo oliveres i ametllers; provinc de Roquetes i formo part d’UPA per donar veu a tots els professionals del nostre sector que mereixen la millor vida i una professió digna i respectada.

Us presenteu per primer cop a Catalunya. Com neix UPA Catalunya?

Un grup de pagesos del país que ens hem unit per afrontar els nous temps i nous reptes amb un canvi de model sindical. El sindicat UPA té representació a nivell estatal i europeu, i ara hem decidit presentar candidatura també en àmbit català. Defensem un model d’agricultura i ramaderia familiar, basada en el respecte també pels petits projectes familiars.

Què reivindiqueu com a sindicat agrari en aquesta nova cita electoral?

Una de les principals reivindicacions és que hi hagi una PAC justa per als pagesos i ramaderes de Catalunya, que sembla que sempre s’oblidi dels projectes xocotets. Una PAC socialment justa i territorialment equilibrada. I demanem també una simplificació de la burocràcia, perquè perdem molt de temps per poder optar a qualsevol tipus d’ajuda omplint papers o parlant amb els gestors.

Com s’aconsegueix, aquest objectiu?

Hem d’estar amatents al que passa al sector i sobretot estar presents en espais de decisió que afectaran el nostre futur, no esperar que arribin les decisions preses des de Madrid o Brussel·les. Volem saber què passa i poder dir la nostra.

Ara mateix, per exemple, hem fet arribar una instància al Departament d’Agricultura demanant informació d’unes ajudes directes que ha concedit la Unió Europea per fer front a la Covid19 i que nosaltres, a Catalunya, no hi hem pogut optar. Volem saber què ha passat, perquè la pagesia i ramaderia catalana no hi pot tenir accés quan ens consta que altres territoris de l’Estat sí que estan rebent aquest suport econòmic. Aquesta ha de ser la nostra principal funció, saber què es cou i poder donar respostes ràpides a necessitats urgents del sector.

Com el veieu, el sector en l’actualitat?

Creiem que s’ha de cuidar més al pagès, al ramader, al forestal. Reivindiquem poder viure dignament perquè som persones responsables d’una multitud de tasques diferents que s’escapa de la feina de producció d’aliments de qualitat i proximitat. Nosaltres també fem de guardians del territori i li donem vida. Com som multifuncionals, també hauríem de veure recompensada la nostra feina pel que fa a la cura i conservació del paisatge.

Què penseu que les eleccions agràries se celebrin de forma telemàtica?

Potser el nostre no hauria de ser el sector amb qui s’estrena aquest tipus de sistema de votació, precisament perquè en forma part molta població envellida poc avesada, en alguns casos, a estar en contacte amb el món digital. A més a més, no oblidem que hi ha zones del territori on ni tan sols hi ha bona cobertura mòbil… En tot cas, esperem que hi hagi una bona mobilització.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa