VadeVi
Jordà demana mesures a l’Estat per fer front a la crisi agrària

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, Teresa Jordà, ha dirigit una carta al Ministre d’Agricultura Luis Planas demanant la creació d’un grup de treball que impulsi mesures a nivell europeu, estatal i territorial, per ajudar les explotacions agrícoles i ramaderes a afrontar “la complicada situació que viuen actualment”.

A l’escrit, la Consellera posa de manifest la triple problemàtica que enfronta el sector amb la crisi d’Ucraïna i les seves derivades, la sequera i l’increment dels costos energètics.

D’una banda, apunta com el sector està patint els efectes que està generant la invasió d’Ucraïna per part de Rússia, que ha accentuat la tendència alcista del preu de diversos productes i matèries primeres vinculades sobretot amb la ramaderia; també entén que l’escassetat de precipitació tan sostinguda en el temps ha generat una sequera agronòmica que, per manca d’aigua, està provocant danys a tots els cultius en general.

“Si segueixen aquestes baixes precipitacions, comenta, s’accentuarà a més a més la sequera hidrològica, relacionada amb la disponibilitat d’aigua, de manera que és possible que s’hagin d’aplicar restriccions a l’aigua de reg”.

La consellera Jordà, durant una intervenció al Parlament de Catalunya | Parlament

Un altre factor que està afectant al sector, dirà, és l’increment dels costos energètics i de tots els inputs implícits en l’activitat agrària, que fa que moltes explotacions es trobin ara, o en un futur no llunyà, en una situació molt complicada de la que segurament moltes no podran sortir-se’n soles.

D’altra banda, la consellera també parla a la carta de les assegurances agràries com d’una eina que ha de permetre salvar les explotacions d’aquestes situacions, tenint en compte que, en alguns casos, si aquesta situació continua, les pèrdues poden arribar a ser molt elevades, posant en perill la viabilitat i continuïtat d’algunes.

Així, demana de seguir treballant per millorar el sistema de les assegurances agràries, i més en una situació de canvi climàtic ja que, en alguns casos, no acaba de cobrir de manera suficient, els danys que es produeixen i que haurien de cobrir.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa