VadeVi
Jordà demana mesures més ambicioses a Madrid per afrontar la crisi de preus

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, s’ha reunit aquest dijous amb membres de les organitzacions agràries representades a la Taula Agrària per abordar l’impacte de la crisi d’Ucraïna i de la sequera al sector agrari així com el resultat de la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural celebrada ahir a Madrid.

Jordà ha refermat “el suport al sector agrari davant el gran impacte derivat de la crisi a l’est d’Europa” i ha traslladat a les organitzacions que finalment el Ministeri s’ha obert a articular algunes mesures, com les d’obertura de la importació de cereals de nous mercats o nous crèdits ICO. Malgrat això, el Departament i les organitzacions de la Taula Agrària han consensuat la necessitar de “reclamar al Govern espanyol mesures més ambicioses per pal·liar l’encariment dels cereals i altres matèries primeres, així com la pujada descontrolada dels costos energètics i dels combustibles”.

La consellera ha recordat que “una de les necessitats més urgents és assegurar la liquiditat de les empreses i els productors i els productores catalans”. En aquest sentit, Jordà ha explicat que “el Govern estudia l’obertura de línies de crèdit de l’Institut Català de Finances per a cobrir problemes de circulant de les empreses i productors i productores agràries”.

Jordà també ha coincidit en criticar la poca ambició del Decret de sequera del Ministeri i ha refermat la necessitat de millorar les infraestructures de regadiu per a fer front a episodis de sequera com el que pateix actualment Catalunya. “Les infraestructures de regadiu són una estructura d’estat imprescindible per a garantir la sobirania alimentària de Catalunya”, ha afegit la consellera.

El Ministre d’Agricultura Luis Planas havia compartit en el marc de la Conferència Sectorial el paquet de mesures de suport per afrontar la sequera contemplat al real decret-llei aprovat recentment pel Consell de Ministres, i que preveu destinar a la problemàtica 450 milions d’euros. El decret conté mesures en matèria social, fiscal i de liquiditat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa