VadeVi
Jordà, molt satisfeta que Madrid hagi acceptat les propostes de Catalunya pel sector del vi
Vinyes

!--akiadsense-->

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha qualificat de “gran pas endavant” la decisió del Ministeri d’Agricultura d’habilitar la verema en verd i la destil·lació per fer front a la situació que viu el sector vitivinícola. Eren dues de les peticions que Jordà, d’acord amb el sector vitivinícola català, ha fet arribar aquestes últimes setmanes al ministre Luis Planas per carta i en les diverses trobades que han mantingut en el marc del Consejo Consultivo de Agricultura. Jordà va traslladar al ministre la necessitat d’habilitar urgentment la verema en verd, ja contemplada en el Programa de Apoyo al Sector Vitivinícola Español (PASVE). La mesura, que és voluntària, compensa els viticultors del fet d’eliminar raïm d’algunes parcel·les quan encara és verd per reduir l’excés de producció. Així, mateix, Jordà, recollint la petició del sector, també ha reclamat al Ministeri ajuts estatals per a la destil·lació d’excedents de vi.

De les negociacions amb el Ministeri d’Agricultura cal destacar el fet que s’ha aconseguit que aquestes mesures tinguin un tractament diferent entre el vi de taula i el de DO, qüestió fonamental perquè se’n puguin beneficiar els viticultors i cellers de Catalunya, que majoritàriament han apostat per les DO i uns vins de més valor. Per aconseguir aquesta diferenciació en favor de les DO, asseguren des del govern que ha estat clau la tasca desenvolupada des de l’Incavi.

El tancament del canal HORECA, a causa de l’aturada d’hotels i restaurants, ha impactat fortament al sector vitivinícola i molts cellers, sobretot de petita i mitjana dimensió. Encara que una part de les vendes s’han pogut derivar cap al canal Alimentació, això no supleix la disminució produïda en l’altre canal. El sector més afectat és el del cava, que ja arrossega una crisi motivada per l’excedent de raïm i vi base cava, cosa que ha provocat una forta caiguda de preus. Aquest sector treballa per activar, cadascú des del seu àmbit, un seguit de mesures, enfocades a la reducció de raïm i vi base, l’increment de l’economia circular i la viticultura ecològica, el perfeccionament del control de la traçabilitat, i la promoció per a recuperar les vendes el més aviat possible.

Tanmateix, la resta del sector, emparat en les altres 11 DO víniques, també està patint les conseqüències del Covid-19 i igualment es podrà beneficiar de les mesures aconseguides amb el Ministeri d’Agricultura.

El Govern de la Generalitat i el Departament d’Agricultura impulsen diferents línies de suport econòmic, financer, i fiscal i de flexibilització de terminis en obligacions tributàries. Des del Departament també s’estan impulsant mesures de suport per a la promoció del vi català com a producte sostenible i de proximitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa