Jordi Bort i Ferrando, director de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i conseller delegat l’empresa pública Promotora d’Exportacions Catalanes (Prodeca), ambdues entitats adscrites al Departament d’Agricultura de la Generalitat, va notificar amb data d’1 de setembre al conseller Ciuraneta que descarta continuar amb aquests dos càrrecs públics un cop acabada la legislatura

Segons ha confirmat a VADEVI.cat, els motius de Bort són “emprendre una nova etapa professional fora de l’administració”. Segons l’encara director de l’INCAVI, els motius de la renúncia no són de caire polític ni d’incomoditat en cap sentit, sinó que simplement considera que aquesta etapa de cinc anys al capdavant de l’organisme responsable del sector vitivinícola català ja ha donat els seus fruits.

Afirma no tenir encara meditat el seu futur professional. “Vull fer per primer cop en molt temps una setmana seguida sense treballar per plantejar-me el meu futur laboral”.

Bort va ser ratificat al seu càrrec pel conseller d’Agricultura Jordi Ciuraneta després del seu nomenament en substitució de Josep Maria Pelegrí, que va sortir del Govern amb la resta de consellers d’Unió Democàtica el passat mes de juny.

Jordi Bort i Ferrando, nascut a Tortosa l’any 1974, va ser nomenat Director General de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) en substitució d’Oriol Guevara el 29 de març del 2011. Des del 2012 ocupa també el càrrec de conseller delegat de PRODECA.

Ens aquest més de quatre anys en què Bort ha estat al capdavant de l’INCAVI, s’ha consolidat el creixement de la quota de consum del vi català a Catalunya, que ha passat del 27,4% (una de cada quatre ampolles) al 34% actual (una de cada tres). També la Mostra de Vins i Caves de Catalunya ha experimentat un gran creixement, al traslladar-se des del Moll de la Fusta a l’actual emplaçament a l’Arc del Triomf de Barcelona, amb gran un increment de visitants i d’expositors, fins assolir que totes les denominacions d’origen catalanes de vi hi siguin representades.

La seva etapa professional anterior es va desenvolupar a l’empresa privada. L’any 2002 va ser nomenat president de l’Associació Catalana de Sommeliers, col·lectiu de professionals de la restauració amb més de 400 socis. Va ser reelegit novament l’any 2009. També va ser vicepresident de la Unió d’Associacions Espanyoles de Sommeliers. Així mateix, té una llarga experiència docent com a professor a universitats, escoles d’enologia i d’hostaleria, i altres centres relacionats amb la restauració.

Es va introduir en el món del vi i la gastronomia participant en uns cursos de degustació, i va realitzar el curs de sommelier, nivell 1 i 2 (1993-1994-1995) amb l’obtenció del títol en l’Escola de Restauració de Barcelona”, i posteriorment va aconseguir el títol complementari de Sommelier pel Ministeri d’Educació Nacional Departament d’Hostaleria i Turisme de França.

Va ser director de l’Àrea d’Aliments i Begudes de la consultora de Hostalería i Turismo QMC Consultors i director Corporatiu d’Alimentos i Begudes Àrea Méxic per Occidental Hotels and Resorts. Va desenvolupar el nou “branding” pels vuit hotels de la companyia a Mèxic. A aquestes funcions cal afegir la gerència del departament d’A&B de l’hotel Occidental Grand Flamenco Xcaret (de 769 habitacions).

De juny de 1994 a setembre de 1994 va ser el sommelier del restaurant Martín Berasategui ubicat a Lasarte (Guipuzkoa). De febrer de 1994 a maig de 1994 va ser el segon sommelier del restaurante Jean Luc Figueras de Barcelona, i de setembre de 1992 a febrer de 1994 va ser el responsable de la secció de vins de Xarcuteria Dertusa de Barcelona.

D’abril de 1995 a Maig de 1997 va fer de sommelier del Restaurant Hotel Mas de Torrent (Girona) Relais & Chateaux, i va crear la carta de vins i de licors.

De novembre de 1998 a juliol de 1999 va ser Catering Manager de l’Hotel Arts de Barcelona i responsable de la fase de vendes i d’operacions de grups, sales de reunions, casaments, sopars de gala i convencions. De maig de 1997 a novembre de 1998, va fer de director del Restaurant Newport Room i sommelier de tots els restaurants de l’Hotel Arts Barcelona (The Ritz-Carlton Hotel Co.LLC).

De juliol de 1999 a gener de 2000 va ser coordinador general del grup SEMON S.A., empresa del sector de l’alimentació amb seu a Barcelona, Madrid i Marbella, i responsable dels establiments (restaurants, botigues-menjadors) i control de l’equip de vendes, i planificació dels esdeveniments en les tres seus de Semon.

De gener de 2000 a setembre 2000 va exercir d’assessor extern d’Hospitality Services S.L. També va ser formador per l’empresa Burson Marsteller dels equips de vendes de Seeagram España, i responsable de transmetre la filosofia i aportar el màxim de coneixement del Whisky Chivas a tots els membres de l’equip de vendes de les 6 àrees de l’Estat.

De setembre de 2000 a Novembre de 2002 va ser director nacional de Meliá Catering, creant la nova línia de negoci de la companyia hotelera Sol Meliá, amb els centres de producció en cinc localitats (Madrid, Barcelona, Palma de Mallorca, Sevilla, Mérida).

Fins el seu nomenament al capdavant de l’INCAVI, era director general de l’empresa Le Carte de Vins, de la societat The Wine List SL, amb seu a Madrid. Anteriorment havia estat director de producte de la mateixa empresa, una cadena amb 35 establiments a Espanya, França i Suïssa.

Nou comentari

Comparteix