Façana del Celler Cooperatiu de Gandesa

L’empresa d’enoturisme de la Terra alta, ViOrigen organitza de la mà del Celler Cooperatiu de Gandesa i el Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre una jornada per a donar a conèixer la història d’aquesta població i com el conflicte va afectar el sector vitivinícola de la zona des d’aquell 25 de juliol de 1938.

“Vam tenir accés a les actes del celler i la informació que hi constava ens va donar moltes idees”, explica Josep Segarra, un dels membres de la plataforma ViOrigen. Tenint en compte que Gandesa va viure de molt a prop la batalla de l’Ebre -amb l’enfrontament entre els dos bàndols, ubicats a les muntanyes de Pàndols i Cavalls- “hem volgut recuperar aquestes dades per veure com va afectar el conflicte a la producció vitivinícola de la zona, un dels pilars bàsics de l’economia local”, afegeix Segarra.

És, doncs, per a explicar quins van ser aquests efectes que s’organitza la jornada del proper dissabte 24 de gener. Una activitat que començarà amb una visita al museu, on s’hi pot veure tot de material relacionat amb la batalla, i que seguirà al Celler Cooperatiu per a descobrir aquells fets de la història del 1938 i de com van marcar el funcionament del centre vinícola: com se’n va veure perjudicada la vinya i la pròpia elaboració del vi.

“Hi ha una dada que ens va cridar l’atenció i que explicarem en detall el dia de l’activitat: la Cooperativa elaborava i embotellava un vermut propi, però malauradament després de la guerra en van vendre la patent”, avança Segarra.

Com aquesta, sembla que hi ha força anècdotes i altres “secrets” guardats fins ara en les actes del celler. Unes actes que, per cert, s’ha descobert, estaven escrites en català abans que arribés la guerra.

La jornada finalitzarà amb el tast de tres dels vins representatius del celler: el Somdinou blanc criança 2009, Somdinou negre jove 2013 i el Ranci 1919, que recorda l’any en què es va construir el celler a mans de l’arquitecte -deixeble de Gaudí- Cèsar Martinell.

El punt de trobada és el Centre d’Estudis de la Batalla de l’Ebre (Avda. Catalunya, 5) de Gandesa a les 16:30h de la tarda. L’activitat té un preu de 12 euros per persona. Per a inscripcions: [email protected] o 669 060 312 | 650 187 401.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa