El sommelier Josep Roca
El sommelier Josep Roca | Jordi Borràs

!--akiadsense-->

Josep Roca (del Celler de Can Roca), Miquel A. Torres (Família Torres) i Salvador Puig (INCAVI) han celebrat amb Vadevi els 10 anys que el diari digital especialitzat en vins catalans fa enguany. Ho han fet en una conversa, per separat, amb la directora de Vadevi, Margalida Ripoll, en un acte a l’Aula dels Estels del Port de Barcelona, amb el mar i Barcelona a l’horitzó. El sommelier del Celler de Can Roca -on hi ha 4.000 referències de vins d’arreu del món, dels quals 500 són vins catalans- ha explicat que al seu restaurant l’última dècada la clientela ha anat canviant, i que això també ha influiït en el consum del vi: “Abans el 80% eren clients de Catalunya, i ara són el 40%, un 15% són de l’Estat i l’altre 45% d’arreu del món”.

Durant el diàleg amb la directora de Vadevi, Roca ha assegurat que “s’ha superat el fenomen de la riojitis” i que aquest és un canvi que s’ha produït “de manera natural”. Tot i això, s’ha mostrat preocupat per la davallada en el consum de vi i ha avisat que “el gran repte del món del vi és connectar gent jove amb gent jove”. A més, el reconegut sommelier ha dit que “hi ha d’haver vins per tots els moments” i que “a Catalunya hi ha moltes textures i varietats per triar, que no existien fa 10 anys”. També ha destacat que gran part de l’èxit de l’augment de consum de vi català és “de la gent que treballa al camp, al celler i dels que després venen els vins”. “S’han fet molt bé les coses aquests darrers anys”, ha insitit.

El president de Família Torres, Miquel A. Torres
El president de Família Torres, Miquel A. Torres | Jordi Borràs

!--akiadsense-->

Torres, preocupat pel canvi climàtic

Per la seva banda, el president de Família Torres, Miquel A. Torres, s’ha mostrat especialment preocupat pel canvi climàtic. Només començar la conversa amb la directora de Vadevi ha volgut deixar clar que “el canvi climàtic és l’amenaça més forta que tenim en el sector vinícola” i que “té unes conseqüències molt greus sobre la vinya”. En aquesta línia, ha avisat que Catalunya és un territori “molt afectat pel canvi climàtic” i que “estem a la cua de les autonomies d’Espanya”.

Torres també s’ha mostrat especialment preocupat per la dificultat que hi ha de vendre vins catalans a l’Estat espanyol: “A la resta d’Espanya tenim problemes per vendre vins catalans, per temes polítics, i ens consta molt mantenir les vendes”. “Aquí vivim en un oasi, però és molt complicat vendre vi català fora de Catalunya“, ha insistit.

El director de l'INCAVI, Salvador Puig
El director de l’INCAVI, Salvador Puig | Jordi Borràs

!--akiadsense-->

Puig, optimista

L’últim en conversar amb la directora de Vadevi ha Salvador Puig, director de l’INCAVI, qui ha volgut destacar que “els vins catalans i el cava s’han espavilat molt a sortir a l’exterior, i sort n’hi ha hagut”. Preguntat pel paper de les denominacions d’origen, Puig ha opinat que ell no creu que estiguin en crisi, però que en canvi sí que pensa que “han d’evolucionar i reinventar-se”. Finalment, ha volgut deixar molt clar que l’increment en el consum de vi català “és mèrit de la qualitat del producte que s’està fent”. L’acte ha estat possible gràcies al suport del Port de Barcelona, la DO Penedès i Riedel Euroselecció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa