Les candidatures Priorat DOQ per una banda i les d’Unió de Pagesos i Priorat Ara competeixen des de ja per tal d’aconseguir els màxims representants a les eleccions que es faran dia 30 de juny.

“Tenim uns vins punters reconeguts a tots el món i una denominació d’origen que funciona com els anys 60”, així s’expressa Jaume Balaguer, portaveu de les candidatures d’Unió de Pagesos i Priorat Ara que aposta per una renovació del funcionament de la DOQ.

Salustià Àlvarez portaveu de Priorat DOQ, l’altra candidatura que es presenta, recorda que “Priorat ha estat l’única denominació capaç d’impulsar normatives vitivinícoles com el vi de finca o el vi de vila per exemple, i sense experiència aquesta feina no es podrà consolidar”.

Balaguer per la seva banda, admet que “s’ha fet molt bona feina des de la DOQ i la prova n’és que els vins del Priorat estan on estan, però s’ha de fer un pas més. Ens hem d’emmirallar més en França i no tant en Espanya”.

“Per què no podem tenir dos presidents com a la Xampanya? es pregunta Balaguer, de la mateixa manera que recorda que també com fan a França, “seria molt interessant crear aquí la figura del “vigneron” que indica que el vi s’ha elaborat només amb raïm de vinyes pròpies del celler”. També creu que seria necessari pensar amb el “defensor del pagès” perquè reculli les inquietuds d’aquest sector.

La candidatura Priorat DOQ, per la seva banda, se centra en tres eixos bàsics: consolidar la feina feta en la protecció del territori, millorar la comunicació de la denominació, especialment en l’àmbit intern, amb l’aplicació de noves tecnologies, i potenciar l’enoturisme amb la creació d’un projecte a tres bandes entre els ajuntament, el sector turístic i els cellers per fer un front comú. Segons Àlvarez, en aquest últim punt la conjunció de forces beneficiarà a tots.

Malgrat les divergències programàtiques, des de les dues candidatures asseguren que no hi ha un xoc frontal. Per Jaume Balaguer, “ha arribat el moment de fer coses diferents i de mirar una mica més lluny, sense por al canvi”.

Per Salustià Àlvarez, l’aparició de nous cellers, amb gent molt jove al capdavant, amb iniciatives molt engrescadores i amb molta inquietud ha propiciat que en aquestes eleccions no s’hagin pogut posar d’acord. Per Àlvarez això evidencia que la DOQ Priorat està viva i creu que serà positiu.

Tot i que Balaguer i Àlvarez es postularan com a presidents de la Denominació d’Origen Qualificada si són elegits vocal, condició sine qua non, és possible, segons el sistema electoral que aquestes propostes les hagi de tirar endavant algú altre.

El sistema de llistes obertes fa que cada una de les persones cridades a votar, prop de 700 en el cas del priorat, entre pagesos i cellers, puguin triar lliurement persones d’una o altra candidatura per ser vocals de la comissió rectora.

Un cop elegits els vocals, 5 representants de pagesos i 5 representants de cellers, hauran de votar el càrrec de president entre un d’ells.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa