VadeVi
L’Alt Penedès es prepara pel canvi climàtic
  • CA

Aquest dijous, el mateix dia que es va dur a terme la 16a Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, el Casal d’Entitats de Sant Sadurní va ser la seu del debat obert a la ciutadania ‘El Canvi Climàtic i els nostres Vins’.

Moderat per la periodista ambiental i divulgadora científica Maria Josep Picó va comptar amb la participació del meteoròleg de TV3 Daní Ramírez, de Jordi Cuyàs en representació de Vineyards for heat, del tècnic pel canvi climàtic Albert Bel, de les Bodegues Miguel Torres SA, del director de l’Escola de Viticultura i Enologia d’Espiells, Xavier Vidal i de Robert Savé, investigador de l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries (IRTA) de l’Àrea de Medi Ambient i Canvi Global.

Què és el canvi climàtic, com ens afecta en general i en concret al Penedès, què es va decidir a París en la cimera per fer-hi front, què es pot fer a escala local, són alguns dels temes que es van tractar en el col·loqui.

La principal conclusió del debat va ser que l’escalfament global ja és molt present i que afectarà en gran mesura al conreu del raïm i, per tant, a la producció del cava, fet pel qual la comarca de l’Alt Penedès ja ha posat en marxa actuacions per adaptar-se a aquestes noves condicions.

I és que la verema s’ha avançat uns deu dies de mitjana a la comarca, i aquest és només un dels aspectes visibles: la pujada de les temperatures incrementa els compostos fenòlics que intervenen en el color dels vins, en redueix les aromes, en modifica l’acidesa i n’incrementa els sucres “un aspecte fonamental que pot afectar la tipicitat dels nostres caves”, segons va explicar Xavier Vidal.

Per això es van proposar algunes iniciatives per reduir l’impacte tèrmic: avançar la poda, apostar per varietats més tardanes, elevar els ceps, incorporar el reg, fer formacions en vas i, en última instància, ascendir en altitud les vinyes.

El sector empresarial, per la seva banda, ha començat a implicar-se en el repte ambiental. Un exemple pioner és el compromís de Bodegues Torres de “reduir un 30% les emissions de CO2 per ampolla, de 2008 a 2020, que suposa un esforç en els nostres processos i també més exigència als proveïdors”, segons explicava el tècnic de Canvi Climàtic, Albert Bel.

El debat, que va omplir la sala del Casal d’Entitats, estava organitzat per la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Sant Sadurní i la Xarxa de Ciutats i Pobles de cap a la Sostenibilitat, amb la col·laboració de Diputació de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa