VadeVi
L’ànima dels vins o la força dels intangibles

Al celler del Celler de Can Roca va començar tot. Allí, mentre en Josep Roca guiava l’Imma Puig a través de les ampolles, zones vitivinícoles i mètodes d’elaboració, va sorgir la idea d’escriure un llibre que parlés de vins, és clar, però sobretot del que hi ha darrera de cada producte, que l’expliqués a través de la gent que el pensa, el concep i l’embotella.

Rere les vinyes. Un viatge a l’ànima dels vins"> és un viatge per dotze conceptes i maneres d’entendre el vi, on les històries s’expliquen a través dels professionals que fan els productes. Es podria descriure com un recull d'”emocions o d’intangibles que els protagonistes [elaboradors] han sabut traslladar al producte i que nosaltres podem descobrir a la copa”, explicava en Pitu Roca durant la presentació del llibre que s’ha fet aquest dimarts a Mas Marroch (la masia que els germans Roca tenen a Vilablareix).

“La millor manera d’aprendre és preguntar i la millor manera d’entendre és escoltar. Jo vaig preguntar i vaig escoltar molt en Josep i vam veure clar que podríem escriure històries junts”, explica Puig, psicòloga especialista en gestió d’emocions i d’equips. “Gràcies a aquest projecte he entès que davant un vi podem apreciar-ne els sabors però també intuir les emocions de les persones que l’han creat. Dins de cada ampolla hi ha una història que pots entendre un cop en tastes el contingut”, afegia Puig.

Josep Roca parlava dels elaboradors mentre es feia el tast dels vins Foto: IS">

">

La sala on es va fer la presentació rebia els convidats amb 5000 copes, tretze per persona -es van servir dues referències pel tàndem Àlvaro Palacios i el seu nebot Ricardo Pérez-Palacios-. I, durant poc més de dues hores, la psicòloga feia una petita introducció a cada productor; l’elaborador parlava del producte; i en Pitu Roca en feia una interpretació amb enorme sentiment.

Entre aquesta dotzena d’escollits, vins sorprenents i molt exclusius fets seguint diversos mètodes d’elaboració i procedents de zones vitivinícoles diferents d’arreu del món: Mendoza (Argentina), Mosel·la (Alemanya), Kakheti (Geòrgia), Napa Valley (Califòrnia), Mezzolombardo (Itàlia), Burdeus, Borgonya, Jura (França), La Rioja, el Bierzo. De Catalunya, el Taleia Reserva 2013 de Raül Bobet (Castell d’Encús), el Finca Dofí 2012 d’Álvaro Palacios (del seu celler del Priorat) i el Ranci Dolç Garnatxa Mas Martinet que fa l’enòloga Sara Pérez.

I mentre els assistents gaudien de cada tast, s’oferia una breu explicació sobre el contingut de la copa i el seu creador. De Raül Bobet, per exemple, en deien que és ambivalència i contradicció, coneixement i intuïció, i que se sent còmode amb els desafiaments. “És l’exemple de l’autoexigència; i el seu vi, el resultat d’un treball obsessiu que representa l’home brillant que hi ha darrera”. De Palacios en van destacar que fos un dels “il·luminats” que va redescobrir el Priorat: “Ha demostrat que és possible fer bons vins i alhora ser autèntic. És una inspiració per a molta gent”, deia en Pitu Roca.

L’últim vi que es va tastar, no per això menys important, va ser un ranci dolç que elabora Sara Pérez al seu celler Mas Martinet. “Aquest vi naix d’un somni de quan era petita. Tenia deu anys quan en vaig tastar un i vaig tenir clar que si algun dia em dedicava a fer vins, en faria un d’igual”. I així ha estat, Pérez ha fet un producte a partir d’antigues soleres que vol recuperar la tradició d’elaborar aquests vins al Priorat. “Per a mi, aquest vi significa rebre i compartir”, deia l’enòloga. “De fet, no l’embotellem, però he pensat que avui era l’oportunitat ideal per a compartir una copa amb tots els presents”.

Amb Pérez, a qui Pitu Roca definiria com a “amazones del Priorat, una dona forta, que sap aprendre i desaprendre per a fer el seu propi camí”, es va finalitzar l’acte de presentació, donant pas a un còctel amb productes del Celler de Can Roca en una altra de les sales de la masia, que van personalitzar amb fotos dels protagonistes del llibre.

Imatges d’Àlvaro Palacios i Sara Pérez. Foto: IS">

Rere les vinyes. Un viatge a l’ànima dels vins">, de Josep Roca i Imma Puig, i amb fotografies de Josep Oliva, està editat en català per Rosa dels Vents.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa