Pels fans del vi català, teniu una cita fins al dijous 24 de setembre a la Mostra de Vins i Caves de Catalunya, al passeig de l’Arc de Triomf. Preneu calçat còmode i visiteu el centenar d’estands, més de 80 cellers de les 12 denominacions d’origen reconegudes a Catalunya i els seus elaboradors que us explicaran i us donaran a tastar les seves novetats.

Impressiona la gran quantitat de referències, més de 700 vins, caves i escumosos, que fan venir salivera. Així que tota guia per aprofitar la visita i quedar-nos amb un bon record del panorama vitícola català, és d’agrair. És per això que els organitzadors, Incavi i Prodeca del Departament d’Agricultura, ens proposen una sèrie d’activitats i tastos dirigits que trobarem detallats en el programa. Per exemple, entre les diferents opcions, es pot visitar l’estand dels Clàssics Penedès amb el sommelier Biel Jové, qui fa una bona selecció d’aquests vins escumosos amb èmfasi en la viticultura ecològica i de varietats tradicionals. De moment són 15 cellers els que es registren com a Clàssic Penedès reivindicant el seu origen a l’etiqueta i la seva qualitat. Com explica l’enòleg Manel Via: “és una manera d’estirar els escumosos des de dalt. Per lluitar conta els abusos de preus que trobem als supermercat o dels preus ridículs del raïm que algunes cooperatives marquen…”. Transició i paciència, per gaudir d’aquests vins i veure com s’eixampla la llista de Clàssics amb el temps. A la mostra podeu trobar els escumosos d’Albet i Noya, Torre del Veguer, Mas Comtal, Loxarel, Castell de Pujades, Can Morral, AT Roca, Mas Clavers i Colet.

Seguint amb les bombolles, la novetat que encara ni ha sortit al mercat, és l’escumós Ancestral 100% xarel·lo de Mas Bertran. A cavall d’un vi i un escumós, és un vi que recorda molt a la mateixa fruita del raïm, molt recomanat per acompanyar aperitius i postres. El podem tastar en primícia, però haurem d’esperar fins a la primavera de 2016 a trobar una ampolla al mercat, que rondarà els 15 euros. També trobem el nou cava de Torelló by Etsuro Sotoo, seguint les col·laboracions amb dissenyadors com Custo Dalmau, amb aquest cava es fa un homenatge a la vinya amb una etiqueta i un packaging ple de mantres i referències vinícoles. En el cupatge, i per primera vegada en els caves d’aquest celler, incorporen una mica de la varietat chardonnay, que li dóna més untuositat i el fa més vellutat en boca. Tot i que ara s’han posat de moda els vins i caves rosats, Carles Andreu de la Conca de Barberà fa més de 10 anys que elabora aquest tipus de rosats de color de pell de ceba. Si encara no s’ha tingut ocasió de tastar-los, el seu Cava Rosat Reserva Brut Barrica, 100% trepat, paga la pena aturar-se a l’estand per deixar-nos seduir amb les seves aromes de fruita vermella. Més novetats: el llançament del vi negre el “Cabronet” de Martí Serdà, la nova imatge moderna del Celler de Capçanes, tota la selecció del Cap de Ruc, entre d’altres.

La mostra emociona a mesura que camines, els cellers estan elaborant vins de qualitats admirables, centrant-se amb nous estils, varietats locals i personalitats serioses. Podeu continuar degustant, i si ve gana, també hi ha un lloc per picar alguna cosa de menjar. Ja ho diuen que no es pot entendre la cuina sense el vi, i al revés, doncs tampoc. Estands amb productes de proximitat com són els diversos formatges de Catalunya, embotits, conserves, coques de Perafita i torrons d’Agramunt també participen en la mostra i ens donen energia pe seguir tastant. I també hi trobem alguns dels vermuts catalans, com els nous Fontalia de Cellers Bellmunt del Priorat, el Bandarra de Martí Serdà, el Myrrha de Vins Padró o el Medusa de Cellers Manyé.

Un altre espai molt recomanable és l’Espai Selecció. Al bell mig de la mostra, trobareu aquest recinte ple de màquines enomàtiques (per servir-se vins a copes) amb alguns dels millors vins dels cellers. Hi ha una màquina destinada als quatre vins de finca de Catalunya, on es pot prendre una copa tranquil·lament, mentre ens assessoren els sommeliers de la sala, entre els quals, el formador de reconegut prestigi, Juan Muñoz. I una de les altres sorpreses que ens ha dut la mostra, és que la família dels Vins de Finca s’amplia, i el pròxim a incorporar-se als vins de més alta gamma de Catalunya és del celler Oller del Mas de la DO Pla del Bages, amb el vi Arnau Oller.

En conclusió, la mostra és un dels esdeveniments imprescindibles per a tothom a qui li agradi i s’interessi pel vi català, sense importar el nivell de coneixements. És una de les fires on més referències es poden descobrir, conèixer els seus elaboradors, tastar i gaudir d’un espai privilegiat a l’aire lliure. La visita és més que recomanable.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa