Del raïm se’n fa vi, però cada vi és un món i hi ha moltes maneres d’elaborar-lo. També se’n fan destil·lats i aiguardents, vermuts, vins escumosos…

La proposta d’enguany d’Els Juliols de la UB i Vinseum consisteix en conèixer els esperits del vi. És a dir, l’àmplia gamma de productes que es poden elaborar a partir del raïm i els seus principals moments d’aparició i de consum.

Es farà en un doble recorregut. El primer, des de les sessions teòriques que començaran a la prehistòria i arribaran al segle XX. I el segon en diferents tastos i visites per veure què s’ha consumit, i com, i què s’ha produït i comercialitzat, i per què (començant amb un inici al tast i acabant en els nous Clàssic Penedès, després de passar pels vermuts, l’aiguardent i els conyacs).

Certament, cada època i cada cultura ha produït i consumit d’una determinada manera el vi. Hi ha l’exemple clar de la diferència entre els espartans i els atenesos. Mentre els primers no li donaven cap funció educadora ni paper ritual, per als segons la ingesta de vi era un factor cultura primordial.

Aquests fets es relacionen amb la tecnologia i amb el comerç. I és a partir d’aquests elements que es vol plantejar un curs en què hom copsi les diferències entre l’aiguardent i el cava, entre el cava i el vermut…

Aprendre a copsar aquestes diferències, a degustar la pluralitat de productes que es poden elaborar a partir del raïm i a la història que els acompanya és l’objectiu del curs.

Entre les persones que impartiran el curs hi trobem l’enòleg i col·laborador de Vadevi, Àngel Garcia Petit que, entre d’altres, ampliarà l’opinió que ens donava sobre les barreges que fem a l’estiu a amb el vi en aquest reportatge. D’altra banda, la responsable tècnica del Premis Vinari, Ester Bachs dissertarà sobre els vermut. Segurament de les begudes tradicionals, de les que en sabem menys coses.

PROGRAMA

Dilluns dia 4

El consum de begudes alcohòliques en la prehistòria i l’arribada dels vins a Catalunya

Dr. Samuel Sardà (Universitat Pompeu Fabra)

Introducció al tast de productes derivats del vi.

Àngel García Petit (Enòleg i Sommelier)

Dimarts dia 5

Evidències arqueològiques de les varietats de raïm i de les instal·lacions vitivinícoles a l’època romana.

Dra: Yolanda Peña (Arqueòloga)

Guia dels vermuts

Ester Bachs (Sommelier i especialista en vins i vermuts)

Dimecres dia 6

Vi i societat a través de William Shakespeare i el vi de Jerez

Dra. María Asunción Barreras (Universidad de la Rioja)

Visita a la Fàbrica d’Holandeses de vi a Sant Quintí de Mediona.

Dijous dia 7

Tast d’aiguardents i de brandis

Montserrat Nadal (Enòloga, URV)

Destil·lació i elaboració d’espirituosos Caves Mascaró

Divendres dia 8

De l’aiguardent al cava. Context històric i econòmic

Dr. Francesc de Paula Valls Junyent (Universitat de Barcelona)

Del Cava al Clàssic Penedès

Agustí Torelló (Celler AT Roca)

Per matricular-vos trobareu tota la información aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa