VadeVi
L’Institut Català del Suro compleix 25 anys
  • CA

L’Institut Català del Suro celebra 25 anys de vida aquest 2016. Per aquest motiu, ha organitzat un seguit d’activitats que desenvoluparà al llarg de l’any amb la intenció de reforçar les seves línies estratègiques i els vincles entre els seus membres i organismes amb qui treballa.

L’ICS aglutina els interessos del sector surer català, format per unes 50 empreses fabricants de taps per a vi i cava, que facturen 210 milions d’euros. Amb una ocupació de 1.000 treballadors, situades principalment a la zona de les comarques de Girona, té una producció anual d’uns 2.700 milions de taps dels quals 1.300 milions són de cava/champagne (el que representa el 60% en l’àmbit mundial) i 1.400 milions són de vi (representant el 10% a nivell mundial). És un sector que exporta el 50% de la seva producció. A nivell de producció forestal s’obtenen 4 mil tones de suro anuals de les quals només el 50% està posat en producció, amb un potencial de 7 mil tones.

El tret de sortida a l’any de celebració el donarà un acte institucional al mes de febrer amb representants de l’Administració i personalitats destacades del sector surer català aprofitant l’ocasió per realitzar la primera reunió de Junta General de l’any. Durant el mes de març, l’ICSuro rebrà visites d’escoles i instituts dels municipis surers més pròxims per tal de mostrar les funcions i objectius d’aquest organisme que serveix com a punt de trobada entre sector forestal, industrial i d’emprenedors en noves aplicacions del suro.

Així mateix, organitzarà i/o participarà a tres concursos d’àmbits diferents però emmarcats dins les seves línies estratègiques com són: concurs d’emprenedors i idees de negoci amb suro, el Corklab d’ELISAVA (Escola Superior de Disseny i Enginyeria de Barcelona) i Patrocini del Màster en Begudes Fermentades de la Universitat Rovira i Virgili conjuntament amb AECORK. Aquestes activitats permetran reforçar els àmbits de noves aplicacions del suro i l’enologia.

La dinamització dels territoris surers es realitzarà mitjançant una ruta turístico-pedagògica on es mostrarà tota la cadena de valor del suro (del bosc a l’ampolla) començant per l’activitat de la Pela del Suro, passant per una visita a una fàbrica de taps de suro, l’Institut Català del Suro, el Museu del Suro i un celler de la zona, coordinat conjuntament amb el Museu del Suro.

També es realitzaran accions puntuals en dies assenyalats com el dia de Sant Jordi, el del Medi Ambient, el dia dels Boscos, etc. I durant tot l’any es reforçaran les accions i dinamització en xarxes social i en general en l’àmbit del màrqueting online (#ICSURO25).

Per tal d’establir i reforçar vincles amb entitats relacionades amb ICSuro tindran lloc reunions, sessions de formació i/o visites a les instal·lacions de l’Institut, amb entitats com la DO Empordà, INNOVI, AENOR, ISO, CELIÈGE, AECORK, RETECORK, Consorci Forestal de Catalunya, Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Cambres de Comerç, Universitat de Girona, Ajuntaments de municipis surers, Museu del Suro, Patronat de Turisme- Ruta del Vi DO Empordà,entre d’altres.

Pel que fa al laboratori de l’ICSuro, el Cork Center, a banda de la posada a punt de nous serveis i la cerca de nous clients, un dels objectius pel 2016 és obtenir la certificació ISO 17025; el més alt estàndard de qualitat per un laboratori d’aquestes característiques.

Així mateix, havent-se consolidat durant l’any 2015 l’àrea de recerca i innovació, durant l’any de l’aniversari es podran veure els resultats d’alguns dels principals projectes en els que participa l’organisme:

– LIFE ECORKWASTE que té per objectiu utilitzar els residus de suro per generar electricitat i tractar aigües residuals del sector del vi;

– ENCORK, que consisteix en la creació d’un prototip d’un nas electrònic per a la detecció d’aromes;

– La impressora 3D amb la voluntat de donar més valor afegit als subproductes de suro mitjançant la tecnologia additiva.

Més informació, al lloc web de l’ICS.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa