VadeVi
La cultura i el vi i omplen el Castell d’Escornalbou al Santa Teca 2017

!--akiadsense-->

El Mercat de Territori Santa Teca Escornalbou celebrarà enguany la seva tercera edició aquest cap de setmana 15 i 16 de juliol. Santa Teca Escornalbou es una de les activitats insígnia de la programació d’estiu que el Departament de Cultura organitza als equipaments patrimonials de la Generalitat al Camp de Tarragona i a Terres de l’Ebre i on el vi i té un protagonisme important.

Es tracta de 31 activitats adreçades a tots als públics que combinen arts visuals i escèniques, música, recreació històrica, gastronomia i vi amb l’objectiu de gaudir del patrimoni cultural català. La cita es consolida en el marc de la programació cultural d’estiu a les comarques de Tarragona.

La gastronomia emocional i la cultura de proximitat i d’avantguarda ompliran el Castell Monestir d’Escornalbou per tercer cop, dins d’una iniciativa pionera al país que recupera el patrimoni arquitectònic i històric, i el vincula amb la gastronomia i la cultura, posant l’accent en l’ecologia i la sostenibilitat.

La proposta, impulsada l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i per l’associació Santa Teca, compta amb el suport de la Diputació de Tarragona, i la col·laboració dels ajuntaments de Riudecanyes, Duesaigües, l’Argentera i Vilanova d’Escornalbou. Santa Teca manté el calendari de cap de setmana i els horaris de migdia, tarda i nit, amb la voluntat de ser cruïlla de valors, aliments i professionals. La fusió és precisament un dels pilars de la iniciativa que té per objectiu posar en valor la potència cultural de les comarques de Tarragona posant l’accent en el mestissatge, la creativitat i la tradició.

En aquesta edició destaca l’aposta per l’oferta musical de qualitat, les projeccions documentals, les xerrades divulgatives i la gastronomia de temporada i proximitat.

L’entrada a Santa Teca, al Castell Monestir d’Escornalbou no té cap cost, però sí que cal pagar els tastos així com alguns espectacles que estaran degudament indicats al programa, com la cloenda amb el Quartet Mèlt. Les entrades per aquests esdeveniment es poden comprar de forma anticipada en aquest enllaç.

En l’àmbit gastronòmic, Santa Teca comptarà amb la participació d’un restaurant slow food">, Quinoa, de Falset, amb Matías Fernández. El restaurant d’Albert Marimon (La Cava), millor cuiner de l’any de Catalunya el 2013, i el restaurant Portal 22. Tots tres realitzaran una mostra de cuina a la plaça de baix del recinte patrimonial.

Hi participaran els cellers Bàrbara Forès, Los Comuns, Tuets, Mas Foraster, Celler Sanromà, Solà d’Ares, Mas del Botó, Mas Bella i Camí de Sirga.

Participaran en un mercat de territori amb altres productors agroalimentaris de les comarques de Tarragona. Donat que hi ha una tendència d’interès creixent pel món del vi, s’ha programat la xerrada de l’enòleg Toni Sànchez Ortiz (El Solà d’Ares) sobre la química i el vi.

Un espai amb història

El Castell Monestir d’Escornalbou, gestionat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, endinsa el visitant en una època en què la burgesia benestant va habilitar antics edificis històrics per convertir-los en les seves residències. Així, el 1911, Eduard Toda, antropòleg, escriptor i historiador, va comprar l’antic monestir de Sant Miquel d’Escornalbou i el va restaurar amb total llibertat. Allà, s’hi van reunir les principals figures de la Renaixença convidades per Toda. A les diferents estances es conserven mostres de les col·leccions que Toda va reunir en els seus viatges a Macau, Hong Kong i Shangai com a vicecònsol i a Egipte com a cònsol. Enmig de la peculiar interpretació que Toda va donar a l’antic conjunt, s’entreveuen les restes del monestir, fundat el 1153. Escornalbou es relaciona amb el tipus de pedra, bàsicament sorrenca, que constitueix la muntanya, atès que és idònia per esmolar i escornar. Als pobles del voltant, però, circula la història que el nom prové de la forma de la muntanya, que seria similar a la de la banya d’un bou.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Josep M. Llauradó Reverchon a juliol 14, 2017 | 16:42
    Josep M. Llauradó Reverchon juliol 14, 2017 | 16:42
    Dels 9 cellers 3 són de l'Associació dels Cellers Singulars de la D.O. Tarragona

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa