VadeVi
La DO Montsant impulsa l’ús de la confusió sexual en els seus cultius
  • CA

Amb l’inici d’un nou cicle de vida de la vinya, la Denominació d’Origen Montsant continua posant tots els esforços en la contribució a una agricultura més sostenible, especialment pel que fa a l’ús de tractaments químics. És aquí on s’emmarquen les feines per combatre la Lobesia Botrana (cuc del raïm), més conegudes com a tècniques de confusió sexual. La confusió sexual, que consisteix a propagar per tot l’ambient la feromona sexual amb què les femelles atreuen els mascles, provocant la seva desorientació i impossibilitant l’aparellament i, per tant, posant fi a aquesta plaga, s’està impulsant a la DO Montsant des de l’any 2017 per evitar emprar tractaments de tipus químic i contribuir així a la sostenibilitat del territori. Aquest va ser un dels eixos centrals del projecte LIFE Priorat+Montsant, que va finalitzar l’any passat i que ha deixat empremta en el territori que, ara, continua treballant per no perdre els bons resultats del projecte.

Els treballs, que es van començar aplicant en 108 hectàrees, s’empren ja en gairebé 700 ha, el que suposa al voltant del 40% de les vinyes inscrites a la DO Montsant. I és que un dels factors fonamentals per a l’èxit d’aquesta pràctica és la col·lectivitat: per tal que la tècnica sigui efectiva és necessari que se sumi el nombre més gran possible d’hectàrees. Arribar a aquestes xifres, en una zona com la DO Montsant, on la gran majoria de les parcel·les són petites i pertanyen a molts viticultors, és tot un èxit i garanteix uns bons resultats de cara al futur.

Projectes d’investigació amb VITEC

A més de treballar intensament per continuar sumant viticultors i cellers a aquesta “lluita” biològica, des de la DO Montsant s’està treballant també, en col·laboració amb el Centre Tecnològic del Vi de Falset (VITEC), en diversos projectes d’investigació aplicats a vinyes de diferents zones de la DO. Així, per una banda, a la zona de Capçanes es treballa en un estudi per comprovar l’efectivitat de nous productes més sostenibles per combatre també el cuc del raïm. Al mateix temps, a Pradell de la Teixeta s’estudia l’efectivitat de nous productes per a la podridura del raïm i, a nivell global, s’està portant a terme un estudi fenològic de la vinya i la seva relació amb el canvi climàtic.

L’objectiu de tots aquests estudis és, a més de treballar per la sostenibilitat del territori, la conservació d’un entorn natural únic i la reducció de l’impacte ambiental en l’elaboració del vi

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa