VadeVi
La DO Pla de Bages fa pinya amb els restauradors per dinamitzar el sector

Les dificultats econòmiques derivades de la pandèmia ha dut als cellers i restauradors del Bages a unir esforços i crear el ‘Passaport de proximitat’. Es tracta d’una targeta que els clients podran segellar quan consumeixin vins del Bages en els establiments adherits. Quan en tinguin cinc podran rebre d’obsequi una ampolla de vi de la DO Pla de Bages o una visita d’enoturisme. La iniciativa, impulsada pel Consell Regulador de la DO Pla de Bages, el Gremi d’Hostaleria i l’Fogons Gastronòmics del Bages, pretén ser el punt de partida d’una col·laboració per a promoure el producte local. “Ara que amb el confinament gairebé no ens podem moure cal apostar per allò que tenim més a prop”, ha justificat el president del Consell Regulador Joan Soler.La campanya començarà la setmana vinent i es perllongarà fins al 6 de juny. A hores d’ara s’hi han afegit una trentena d’establiments de la comarca, encarà que la llista es podria ampliar. Diego Sánchez, president del Gremi Hostaleria i Turisme del Bages, ha insistit en la necessitat d’impulsar iniciatives com aquestes per fer reviure el sector.

La iniciativa compta amb la complicitat del Consell Comarcal del Bages. El conseller comarcal de Turisme del Bages, Agustí Comas, ha posat en relleu la campanya i ha insistit en la necessitat de donar visibilitat al producte del territori. En aquest sentit, Nani Sala, cuiner del Mas de la Sala de Sallent, ha anunciat que serà el punt de partida d’una col·laboració que anirà més enllà. Segons ha explicat, la intenció és aprofitar les cites gastronòmiques que se celebren durant l’any a la comarca–la Festa del vi del Bages, al juny; la del Tomàquet, a l’estiu; la nit del Turisme del Bages, a la tardor; i el Sopar de mestres cuiners, a l’hivern- per promoure el producte local de proximitat de temporada.

La festa de la Verema del Bages es farà tot i el coronavirus

Aquest mateix divendres l’Ajuntament de Manresa i la fundació Ampans han ampliat el conveni de col·laboració del projecte de recuperació de varietats de vinya als terrenys agrícoles de la Torre Lluvià, a la capital del Bages. Això suposarà l’ampliació del terreny, amb 10.335, 87 m² més, que es destinaran a pràctiques experimentals per fer vinya productiva. El celler Collbaix i la DO Pla de Bages coordinen i assessoren la fundació Ampans, que fa el cultiu i vinificació. L’any 2018 es van plantar ametllers, oliveres i una part de vinya a la part nord-est de la finca; i el 2019 es va plantar vinya al sector sud-est dels terrenys de la Torre Lluvià. Ara el nou conveni permetrà fer un projecte de recerca de les varietats autòctones de vinya a la comarca del Bages i estudiar noves tècniques de cultiu i vinificació. Això permetrà als cellers de la comarca obtenir noves bases de fusta per cultivar.

La DO Pla de Bages ha estat la primera del territori català que ha posat en marxa un projecte de recuperació de la vinya d’aquestes característiques. A hores d’ara s’han identificat més de 25 varietats autòctones, no totes exclusives del Bages. De moment en recuperaran nou: Pansera, Turbat, Cap pelat, Malvasia manresana, Moscatell del país, Pansa, Negrelló i Cap negre. Pel que fa a l’olivera, es recuperaran les varietats anomenades Vera, Verdal i Corbella, que es troben entre les majoritàries històricament al Bages.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa