VadeVi
La DO Tarragona destapa els seus vins per la restauració, fent bandera dels macabeus
  • CA

La Denominació d’Origen Tarragona ha organitzat aquest dilluns una jornada per donar a conèixer els seus vins al sector de la restauració. La iniciativa, que ha tingut com a eix central la Galeria del Macabeu, ha permès tastar diversos vins, entre els quals, una quinzena de monovarietals d’aquesta varietat amb la qual el territori vol potenciar i impulsar la seva història vitivinícola. Durant la jornada també es van degustar maridatges amb la “voluntat de mostrar la plasticitat i la personalitat del macabeu tarragoní a l’hora d’expressar la diversitat territorial i gastronòmica”, en paraules d’Oriol Pérez de Tudela, membre de la Comissió de Promoció de la DO.

De fet, bona part de la comunicació i accions de difusió que durà a terme aquesta denominació d’origen en els propers mesos se centraran en el ‘Projecte Macabeu‘, que inclou, entre d’altres, la incorporació del distintiu 100% Macabeu a les ampolles o les Jornades dels Romescus + Macabeus 100% DO Tarragona previstes a la capital tarrgonina entre el 7 i el 24 d’octubre, i en les quals ja s’hi ha inscrit una trentena de restaurants.

Vicenç Ferré, president de la DO Tarragona, ha destacat “l’aposta ferma per posicionar i prestigiar la DO Tarragona a l’imaginari del consumidor del vi català a través de la macabeu, dotant-la d’una personalitat definida que al mateix temps ha de servir per atraure el consumidor a la resta de vins que produeixen la trentena de cellers de la DO Tarragona”.

Jornada de presentació dels vins de la DO Tarragona a la restauració | cedida DO

La macabeu i la DO Tarragona

La macabeu és una varietat mediterrània estesa per la majoria de les regions vitivinícoles de l’Estat i algunes zones del territori francés. A la DO Tarragona, hi té una llarga història vinculada amb vinyes velles i predomina entre les varietats blanques de l’era post fil·loxèrica. Aquestes són algunes dades sobre la macabeu i la DO Tarragona:

  • El 24% del raïm de macabeu que es conrea a Catalunya està inscrit a la DO Tarragona.
  • Prop del 30% d’aquests vinyes tenen més de 20 anys, i un total de 230 hectàrees en tenen més de 50.
  • És la varietat més plantada amb 2.221 hectàrees (d’un total de 4.758) i representa el 47% de la vinya inscrita a la DO Tarragona.
  • Divuit dels 32 cellers de la DO elaboren vins amb macabeu en diferents cupatges. Aquests cellers, elaboren d’altra banda 21 vins amb macabeu, dels quals 13 són monovarietals.

L‘INCAVI es troba en aquests moments realitzant un estudi d’adaptació al canvi climàtic d’aquesta varietat a la DO Tarragona amb l’objectiu de caracteritzar el raïm en funció de l’alçada de la plantació. Es tracta d’un treball col·laboratiu i diversos cellers de la citada DO així com del celler experimental Mas dels Frares de la Universitat Rovira i Virgili. Actualment s’està fent un seguiment vitícola sobre set parcel·les de vinya formada, en plena producció i ubicada en diferents alçades.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa