VadeVi
La Festa del Trepat torna aquest 2021 després de la interrupció per la pandèmia

L’esclat de la pandèmia de Covid-19 va obligar a la suspensió de l’11a Festa del Trepat, que havia de tenir lloc el 2020. Enguany, però, els organitzadors segueixen “dempeus”, com expressa Jordi Ribas, president de l’Associació Festa del Trepat, i celebraran l’edició ajornada, una decisió que els va “saber molt de greu” però que era “l’única opció possible”. Així doncs, i malgrat que “estem vivint encara en la incertesa” i que esperen que “les vacunes arribin aviat per a tothom”, la Festa ha tirat endavant i entre els propers divendres 18 i dissabte 19 de juny Barberà de la Conca tornarà a acollir-la, reflex de la voluntat de l’associació “d’ajudar, ni que sigui una mica, a recupera les activitats culturals, socials i econòmiques” que la crisi sanitària ha reduït a la comarca. Fer la festa a l’interior del poble i als portals dels veïns, però, com s’havia fet sempre, no hauria estat “prudent”, com diu Ribas en un comunicat, de manera que s’han buscat alternatives i s’han traslladat les activitats a les eres, un espai a l’aire lliure en es podran complir més fàcilment les mesures sanitàries i controlar l’aforament que, per força, serà limitat. És per això, també, que enguany caldrà comprar entrada per assistir-hi. El programa d’activitats es pot consultar a la seva pàgina web.

El trepat té una vinculació ancestral amb la Conca de Barberà | Festa del Trepat

El trepat és el raïm negre autòcton de la Conca de Barberà. Brota aviat i és sensible a les gelades de primavera però resistent. Com a varietat de secà, de la Catalunya Nova, no té pressa per madurar i agraeix l’aigua amb raïms generosos, grans i sucosos. Un raïm sofert i productiu que, tot i ser com un cabaler de casa humil, s’ha guanyat el present amb vins i caves rosats i es vol guanyar el futur amb vins negres i també blancs, si cal. Les vinyes centenàries de trepat de la Conca de Barberà arrelen a les argil·les d’una conca al·luvial amb Barberà al mig, la cruïlla de les aigües subterrànies de la serra Carbonària. El tossal de Barberà és un mirador amb privilegiades vistes a un paisatge de vinyes, sembrats, ametllers i hortes arrecerades per canyars, davant del teló de fons de boscos muntanyosos de pins i clapes disperses d’alzines, roures rebolls, àlbers o xops.

La Festa del Trepat ja és tot un clàssic de Barberà de la Conca | Festa del Trepat

Per donar a conèixer aquesta varietat única del territori i per posar de manifest el seu potencial com a dinamitzador de l’economia local, es crea l’Associació Festa del Trepat en col·laboració amb l’Ajuntament de Barberà de la Conca. El seu objectiu principal és l’organització de la Festa del Trepat durant el mes de juny. Durant la resta de l’any l’Associació planteja activitats per tal de promocionar la Festa i en general assolir els objectius i defensar els valors d’aquesta. La Festa del Trepat presenta els celleristes i els seus vins tan a un públic familiar com als professionals, crítics i bloguers del vi, la restauració i l’hosteleria, recolzant la singularitat de la varietat i apostant per situar l’experiència del vi en un espai físic transformat per la presència de diferents formes d’art. Maridatge de vi i art, per tal d’oferir un entorn de sensacions on el vi i l’art deixen d’estar tancats en els seus espais habituals per proposar al visitant una nova manera de gaudir-los.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa