La Fira de Sant Andreu de Falset ha estat el marc perfecte per acollir l’estrena de la Fira de vins rancis i dolços, celebrada a la capital del Priorat al llarg d’aquest darrer cap de setmana. Els bons resultats de la trobada, que ha compartit l’organització en un comunicat, augura noves edicions i una continuïtat ja confirmada pel pròxim 2023. Aquesta primera edició ha vist participar setze cellers i unes cinc-centes persones, entre visitants i inscrits en els tastos organitzats. “Les xifres són una bona mostra de com el vi ranci guanya prestigi i interès, alhora que cada cop són més els cellers que s’animen a l’elaboració d’aquest tipus de vins oxidatius”, apunten.
Més prestigi pels vins dolços i rancis
El nou esdeveniment vitivinícola ha nascut amb l’objectiu de donar valor aquesta mena de vins, sempre que tinguin caràcter oxidatiu, que a la comarca del Priorat tenen una llarga tradició i que comercialitzen cada cop més cellers.
“És una fira que hem d’anar consolidant a poc a poc i que, a la força, ha de tenir un caràcter minoritari perquè els rancis són vins rars i d’escassa producció”, afirma l’alcalde de Falset, Carlos Brull. “En aquesta primera edició, però, ja hem aconseguit començar a atreure el tipus de públic que busquem: professionals, sommeliers i gent del sector, però també persones aficionades el món del vi a qui interessen les rareses“, segons el regidor de Fires i Festes de l’Ajuntament, Joan Coll.
Activitats al Castell de Falset
Tot i que ja fa uns anys que la Fira de Sant Andreu acull activitats al voltant dels vins dolços i generosos, aquest cop la comissió organitzadora del certamen va decidir anar un pas més enllà, amb la col·laboració de la DO Montsant i la DOQ Priorat. Així, al llarg del cap de setmana, l’absis del Castell de Falset ha acollit un programa i exposició centrat en els vins de caràcter oxidatiu que es fan a la comarca, ja siguin elaborats amb tel, dolços envellits, rancis secs, sol i serena o barreges d’anyades.
Tot i el nou impuls que es vol donar a la Fira de Sant Andreu amb la incorporació d’aquesta nova mostra vitivinícola, l’Ajuntament de Falset no dubta que el certamen firal seguirà tenint caràcter multisectorial i que, per tant, tampoc no hi faltaran les atraccions infantils i la presència habitual de productors artesans de tota classe i d’arreu de Catalunya d’ara endavant.
Des de l’any 1845
La Fira de Sant Andreu se celebra, com a mínim, des de l’any 1845, segons documentació existent. S’escau sempre el cap de setmana més pròxim a la festivitat de Sant Andreu, el 30 de novembre, i malgrat el fred que acostuma a fer en aquesta època, l’Ajuntament de Falset entén que són unes dates prou bones.
“Els rancis i dolços de la comarca són uns vins d’una qualitat excepcional i encara molt desconeguts, amb la qual cosa des de l’Ajuntament, com fem des de fa 27 anys amb la Fira del Vi, volem posar el nostre gra d’arena donar a conèixer aquest producte únic”, afirma l’alcalde.