VadeVi
La “Guia d’Enoturisme de Catalunya” de Lluís Tolosa, exposada al Museu Alfred Nobel
  • CA

La “Guia d’Enoturisme de Catalunya”, elaborada per l’escriptor i consultor Lluís Tolosa, ha estat seleccionada per formar part de l’exposició temporal del Museu Alfred Nobel a Karlskog (Suècia) que celebrarà el 25è aniversari dels Gourmand Awards. El llibre serà entre els 500 llibres de gastronomia, provinents de 50 països, que el comissari Pelle Agorelius ha triat com els millors del món per a una mostra que es podrà visitar entre el 17 de juny i el 21 d’octubre, aniversari d’Alfred Nobel, a la darrera casa on va viure i que es conserva en perfectes condicions.

Tolosa, en declaracions a ‘Vadevi’, ha explicat que està “molt content” com a autor i com a editor del llibre però, també, perquè és “un reconeixement per a tots” els que fan possible que Catalunya sigui “una potència brutal” en matèria gastronòmica, turística i vitivinícola. Un potencial “enorme”, ha dit, que mostra “una projecció” internacional de què “sovint no som conscients” i que massa sovint calen “reconeixements de fora” perquè ens n’adonem. Una tendència, però, que creu que està canviant i que el país comença a llançar els seus productes al món.

Pelle Agorelius, comissari de l'exposició, amb el llibre de Tolosa | Museu Alfred Nobel
Pelle Agorelius, comissari de l’exposició, amb el llibre de Tolosa | Museu Alfred Nobel

Sobre la selecció, que Tolosa considera “molt interessant”, en destaca que ve dels Gourmand Awards, “els premis més importants del món en llibres de vi i gastronomia” que, durant els darrers 25 anys, han fet una tasca enorme. Sobre la seva obra, l’escriptor en destaca, també en relació al potencial del nostre país, que quan ja va rebre un reconeixement el 2019 se’n va destacar que, si la guia d’enoturisme d’un país com Portugal inclou 200 referències, Catalunya, sent molt més petita, en té 700.

Nobel va descobrir el licor de molt jove, durant els vint anys que va viure a Rússia, i va desenvolupar una gran afició pel conyac i el xampany quan va traslladar-se a França, on fins i tot tenia un “hotel particular” que va arribar a acollir restaurants amb tres estrelles Michelin. La mansió on va passar els seus darrers anys és una de les grans atraccions turístiques de Suècia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa