VadeVi
‘La Pagesia diu Prou’ i es mobilitza per demanar millors condicions al camp

Unió de Pagesos ha anunciat davant del Parlament de Catalunya la campanya de mobilitzacions #LaPagesiaDiuProu, que s’iniciaran el dijous 3 de març amb tractorades i concentracions davant les seus del Departament d’Agricultura, i el 26 de març davant de centres de la gran distribució per reclamar uns preus justos.

Així mateix, el sindicat ha proposat a Unió d’Unions una manifestació que aplegui les seves organitzacions el 15 de març davant del Ministeri d’Agricultura a Madrid. Tot plegat, davant l’alerta que les condicions de treball de la pagesia no han parat d’empitjorar, disminueixen les persones que es dediquen a l’activitat agrària i cada vegada menys joves s’hi incorporen. La principal causa, atribueixen des d’UP, és “la caiguda dels preus en origen gràcies a permetre abusos i les pràctiques deslleials dins de la cadena alimentària i l’encariment dels costos de producció”.

El sindicat ha convocat el 3 de març tractorades que sortiran des de diferents comarques i acabaran amb concentracions, la majoria de les quals tindran lloc entre les 11:00h i les 12:00h i que a dia d’avui estan confirmades a Vilafranca del Penedès, Vic, Girona, Tortosa, Tarragona, Lleida i Ripoll.

D’altra banda, reivindiquen també la necessitat d’una solució per al sector productor, que ha de fer front a noves obligacions productives, ambientals i socials sense cap compensació, establertes a la nova Política Agrària Comuna [PAC], i a una aplicació d’aquesta a l’Estat espanyol lesiva per a la pagesia.

Remarca també, com a amenaces a l’activitat agrària, el model depredador de sòls agraris i paisatge en la implantació de les energies renovables i de les noves infraestructures, i una creixent desconnexió entre el món urbà i la tasca de la pagesia, que s’està traduint en incivisme al món rural i periurbà i un estat d’opinió advers, arran de mantres que tracten l’alimentació, la pagesia i l’activitat productiva amb apriorismes i prejudicis ideològics.

Per tot això, Unió de Pagesos demana als governs de l’Estat i de la Generalitat polítiques concretes, com una legislació que faci possible un mercat amb preus justos, transparent i equitatiu per a la pagesia; la modificació de la normativa fiscal, social i econòmica per pal·liar el fort encariment dels costos de producció; la modificació del Pla Estratègic de la PAC a l’Estat espanyol, la defensa de la preferència comunitària davant les importacions de països tercers, entre d’altres.

A la roda de premsa en la què el sindicat ha explicat aquestes qüestions davant del Parlament de Catalunya, hi ha intervingut Joan Caball, coordinador nacional d’Unió de Pagesos; Raquel Serrat, responsable de Medi Rural i de Dones d’Unió de Pagesos, i Ricard Huguet, coordinador nacional de Joves d’Unió de Pagesos, acompanyats de delegats territorials del sindicat i representants del Consell Nacional d’Unió de Pagesos.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa