VadeVi
La Terra Alta pateix un fort temporal que fa mal al terme i amenaça la verema
  • CA

La Terra Alta ha patit aquestes últimes hores fortes pluges i vents huracanats i ha vist caure algunes pedres que han fet mal al terme i han posat en risc la campanya de verema, que està aquests dies en plena ebullició. Fins i tot els nuclis urbans d’alguns municipis de la comarca, com ara Gandesa, Bot o Batea, s’han vist fortament afectats.

Cellers Tarroné compartia un missatge a xarxes on es podia veure com baixava l’aigua pels carrers del municipi que també hauria afectat les instal·lacions del celler. “Ja teníem tot el raïm blanc dins del celler, que se’ns va inundar -diuen-, i només havíem collit el 25% de negre”, anunciaven. “Lo d’ahir, mai vist”, deien en un mateix tuit. Avui han pogut valorar les afectacions, i sembla que la pedra no hauria afectat les vinyes, tot i que la situació podia fer esperar el contrari.

Al poble del costat, al terme de Vilalba dels Arcs, també es van captar i compartir imatges que mostraven la virulència dels forts vents. Diversos treballadors que estaven feinejant a la vinya, en plena verema, es van haver d’amagar, a l’espera que baixés la intensitat de l’huracanada. Aquestes imatges estan preses des de la Bassa del Capellà i cedides des del projecte de Vins el Tros.

Diversos cellers consultats pel Vadevi comenten que avui estan avaluant els danys al terme, a les vinyes i a la collita de raïm, d’igual manera que ho està fent el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta. De fet, segons un comunicat que ha compartit aquest migdia la pròpia DO, el fort temporal hauria malmès 2.000 hectàrees aproximadament, de les quals unes 800 són de vinya.

La garnatxa blanca estava ja pràcticament collida, comenten, així que l’afectació sobre aquesta varietat ha estat menor. Els pagesos ara treballen a contrarellotge per salvar les varietats de raïm negre i el macabeu que en gran part està pendent de veremar. Tot i així, encara és aviat per confirmar les pèrdues totals i determinar la quantitat de raïm malmès, anuncien.

Sigui com sigui, el president de la DOTA, Joan Arrufí, avança a Vadevi que hi ha hagut zones de la comarca que han patit molt: “Hi ha hagut una franja entre l’Aragó i el terme de Vilalba dels Arcs on els ha afectat greument, comenta, i podríem estar parlant d’una afectació del 100% de la collita”. Arrufí comenta que enguany s’esperava una collita excel·lent, que fins ara estava en un estat sanitari molt bo. “Caldrà esperar a veure les afectacions totals, però és una mala notícia pel vi i la comarca de la Terra Alta”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa