Verema manual a Juvé & Camps | Juvé & Camps

!--akiadsense-->

La vinya és el principal conreu ecològic a Catalunya. Més del 20% de la vinya catalana és ecològica. Aquesta setmana ha començat la verema a Catalunya, amb el chardonnay pel cava. En alguns cellers (Gramona, Juvé & Camps, Torelló…) mai havien començat la verema tan aviat. El canvi climàtic preocupa. S’ha avançat novament la verema a causa de la sequera, les altes temperatures de la primavera i juliol i les ràpides maduracions.

Aquesta, d’altra banda, és la verema amb més producció ecològica de la història. En força llocs, fins i tot a la Ribeira Sacra (Galicia), s’avançarà la verema uns 20 dies a causa de la sequera. També a la DO Ribera del Duero, com han anunciat cellers com Protos, s’ha avançat el verol dels raïms uns set dies sobre el que és habitual (l’any passat van començar la verema el 22 de setembre).

A Catalunya també destaca la sequera (especialment a la principal zona productora, el Penedès) tot i que es podria acabar collint uns quilos similars als de l’any passat, segons l’ l’Institut Català de la Vinya i el Vi (Incavi). A la zona del Garraf, però, hi ha hagut una pedregada: a un productor (Isidre Pagès) la calamarsa li va afectar 90 hectàrees i l’assegurança no l’ha deixat gens satisfet per les valoracions fetes.

El president de la DO Cava, Pere Bonet, parla ja d’una campanya “curta però de gran qualitat”. La patronal Pime Cava ha informat que “la sequera i les altes temperatures” han estat els responsables que s’avanci la verema.

El director general de (Incavi), Salvador Puig, confirma que la verema arriba avançada i amb grau, remarcant que “la sanitat del raïm és molt bona”. Puig recorda que “les recomanacions per a tractaments han estat molt poques enguany”. Reconeix que, a causa de la sequera de l’any passat, enguany també hi ha menys raïms, per la qual cosa ja avança que “aquesta campanya no serà extraordinària pel que fa als quilos”.

Empordà, Tarragona, Montsant i Priorat

A llocs com la DO Empordà (on l’any passat van patir molt pel míldiu) també hi ha menys collita enguany, a causa de glaçades i pedregades. A la zona de la DO Tarragona la producció també ha disminuït per la sequera, un 15% en zones com la de Nulles. A les DO Montsant i DOQ Priorat les reserves hídriques de l’hivern han permès que la vinya presenti ara per ara un estat excepcional. S’hi espera una gran collita, com ja ho va ser l’any passat.

Polèmica a la DO Terra Alta

En canvi, a la DO Terra Alta la caiguda de producció de raïm podria arribar al 20% a causa dels problemes de quallat del fruit de la seva principal varietat: la garnatxa blanca. A la Terra Alta ha aixecat força controvèrsia enguany que s’hagin igualat els rendiments de la DO als de la DO Catalunya: 10.000 quilos per hectàrea en blancs i 12.000 en negres.

S’ha explicat que la mesura s’ha pres per qüestions de competència. En destacats cellers no s’entén aquesta mesura que s’aplica de manera indiscriminada i generalitzada des del 2008 quan el reglament de la DO (article 8.2) preveu que aquest increment és excepcional (i sota informes tècnics que no s’han fet) i només aplicable per a determinades campanyes i àrees. Aquest any, encara s’entén menys la mesura donada la caiguda de la producció per l’esbrimat. Només s’hi troba explicació per a aquelles noves explotacions amb reg de obtindran una gran producció però una menor qualitat.

La verema més precoç, a la DO Cava

La nit del dilluns 31 de juliol es va donar el tret de sortida a la verema a Catalunya (raïm per cava) a la vinya familiar de Raimat. El grup Raventós Codorníu va dir que era l’inici de la campanya de verema a nivell europeu, però el cert és que ja fa dies que havia començat la verema a Montilla Moriles o a les Canàries a causa de les altes temperatures de la primavera i l’estiu. “Gràcies a les condicions climàtiques equilibrades que s’han donat aquest any a la zona, es preveu una collita de gran qualitat, que afavorirà un any més la producció de vins d’alta qualitat”, segons Xavier Farré, director de viticultura de Raimat. Farré ha afegit que “el raïm està sa, ha madurat molt bé i s’espera una qualitat excel·lent”.

Juvé & Camps va iniciar el dijous dia 3 d’agost la seva tercera verema ecològica, “amb una excel·lent sanitat dels raïms, la maduració dels quals s’ha avançat respecte a l’any passat. A més, l’acidesa es mostra equilibrada, factor que garanteix una gran qualitat per als propers mosts i vins”, afirma Antoni Cantos, enòleg de les caves sadurninenques. Gramona i Torelló havien començat la verema un dia abans. També per Gramona és una verema “històricament precoç”. Van començar la collita amb el chardonnay per al seu cava Argent. No obstant això, hi ha d’altres caves de prestigi, com ara Recaredo, que han preferit esperar i no començaran a collir fins als voltants del 10 d’agost.

La verema més ecològica

Aquesta serà la verema més ecològica de la història, i també la que tindrà més raïm collit a màquina. En els darrers deu anys, la superfície de producció i el nombre d’operadors ecològics s’ha multiplicat per tres a Catalunya. Actualment, a Catalunya hi ha més de 170.000 hectàrees dedicades a la producció ecològica i més de 3.200 operadors inscrits al Registre d’Operadors Ecològics del Consell Català de Producció Ecològica. Durant l’any 2016, la superfície certificada com a ecològica va créixer més d’un 21%. La vinya és el principal conreu ecològic a Catalunya. Més del 20% de la vinya catalana és ecològica.

Nou comentari

Comparteix