L’onada de calor extrema que ens ha afectat aquest dies està complicant la feina a viticultors i enòlegs.

La calor ha accelerat el procés de maduració del raïm. La manca de diferència de temperatura entre la nit i el dia ha provocat una certa asfixia de la planta, el pàmpol no ha pogut respirar bé i això al capdavall té conseqüències en la mateixa planta i en la dinàmica dels cellers.

Si a més hi afegim que aquesta onada de calor ha arribat després d’un hivern i una primavera en els que ha plogut molt poc, ens trobem al Penedès davant d’un raïm amb més concentració de sucres, i amb menys aigua. La situació és doncs, encara més complicada i la feina dels professionals del vi en aquest primer estadi s’ha hagut d’adaptar a les circumstàncies.

Pel responsable de viticultura de Segura Viudas, Sebastià Raventós, la “feina aquests dies és molt complicada. Cada dia hem de vigilar la vinya, hem de comprovar com madura el raïm, com s’oxida, i prendre decisions al moment, com per exemple, la d’avançar la collita de les varietats primerenques”.

Així i tot, Raventós assegura que la qualitat final del vi no se’n veu ressentida gràcies a les correccions que es poden anar fent durant tot el procés, “ara sí, els viticultors i enòlegs anem de corcoll. Un dia arribes el matí pensant que faràs una cosa i en funció del que et trobes a la vinya en fas una altra”.

Pel màxim responsable de la vinya de Segura Viudas, el canvi climàtic no és aliè a tot el procés. Diu Raventós que ell no pot parlar en general perquè no és la seva feina, però la seva experiència li diu que alguna cosa està passant. “La collita de pinot i chardonnay de l’any 93 la vam fer dia 30 d’agost i aquest any està prevista pel dia 3 d’agost, i tampoc han passat tants anys” diu Raventós.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa