La presentació s’ha dut a terme a les antigues instal·lacions de la Cooperativa de Montblanc. Foto: Joan López">

El primer viver de cavistes obre portes i està preparat per entrar en funcionament. Es tracta d’una instal·lació única al país i que s’ha posat en marxa a l’edifici de l’antiga Cooperativa de Montblanc, actualment propietat de l’Ajuntament.

El projecte, una iniciativa de Concactiva, l’àrea de promoció econòmica del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, se suma al viver de celleristes de Barberà de la Conca, al viver de despatxos de Montblanc i al recent estrenat viver agroalimentari, també a la capital de la Conca.

El nou viver de cavistes permetrà que diversos elaboradors de cava disposin d’unes instal·lacions compartides, l’ús de les quals està regulat per preus públics. Es calcula que podrien conviure al viver quatre productors tot i que la capacitat vindrà marcada per l’espai a la cava que s’estima que és per a entre 100.000 i 125.000 ampolles.

El funcionament del nou viver serà semblant al de celleristes de Barberà de la Conca. Tot i això, les particularitats del procés d’elaboració del cava acabaran de marcar les dinàmiques i els períodes en que els viveristes s’hi podran allotjar. Gràcies al viver, empreses elaboradores de cava podran començar a caminar fins que puguin assumir la inversió per establir-se pel seu compte.

L’entrada en funcionament del viver s’ha retardat degut a les gestions que s’han dut a terme amb el Consell Regulador de la DO Cava. Com que es tractava d’una iniciativa pionera, no existien pautes de funcionament per a casos semblants. El Consell Regulador però, accedia a donar al viver un únic número de registre, que utilitzaran tots els viveristes amb les seves respectives marques comercials. Degut a aquest estricte control els elaboradors ja hauran d’arribar al viver amb el vi base cava certificat com a tal per començar a elaborar.

De moment, el viver es posa en marxa amb una inversió de 58.000 euros que ha permès comprar maquinària per a petites produccions. La inversió més alta, la construcció de la cava, s’ha evitat gràcies a l’aprofitament de les instal·lacions que ja feia servir la Cooperativa de Montblanc per elaborar el cava Pont Vell.

L’acte de presentació ha comptat amb la intervenció del president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Josep Amill; l’alcalde de Montblanc, Pep Andreu; el conseller comarcal de Promoció Econòmica, Josep M. Poca i el gerent de Concactiva, Jordi París.

Actualment, ja hi ha un viverista interessat que té els tràmits força avançats, a més d’altres interessats. Properament, Concactiva posarà en marxa una potent campanya per donar a conèixer les instal·lacions i les possibilitats que ofereixen, una promoció que s’havia hagut d’aturar a l’espera de desencallar tots els entrebancs administratius.

El viver podrà produir, aproximadament, unes 125.000 ampolles que podran elaborar fins a 4 viveristes. Concactiva posarà ara en marxa una campanya per donar a conèixer el projecte, si bé ja hi ha alguns emprenedors que s’hi han interessat.

Nou comentari

Comparteix