La Denominació d’Origen Conca de Barberà està d’aniversari: fa 30 anys que s’aprovava el primer reglament de la DO i se’n configurava el seu Consell Regulador.
“Aquesta DO amb història, amb riquesa paisatgística, amb cellers que innoven i amb gent que estima la seva terra i els seus vins”, en paraules de la pròpia DO, té previst organitzar diverses activitats durant el 2016 per a celebrar aquesta efemèride. “La forta tradició vitivinícola de la comarca farà que tothom, cooperatives, viticultors, celleristes i visitants, visquin aquest aniversari amb molta il·lusió”, expliquen amb orgull.
Trepat, exponent de singularitat
Celebracions a part, durant aquest any es farà pal·lès que l’evolució de la viticultura a la Conca de Barberà ha estat molt lligada a l’evolució històrica de la comarca i els antecedents més remots es troben abans de l’època romana. Actualment la DO compta amb 5.300 hectàrees de vinyes i una producció mitjana de 204.000 hectalitres, dels quals 11.000 surten al mercat com a Conca de Barberà, i la resta és vi base cava i vi amb DO Catalunya. La producció es reparteix en un 62% de raïms blancs i un 38% de raïms negres.
Els vins tenen el seu referent diferenciador a la varietat autòctona de raïm negre de la Conca, el trepat, que proporciona bona acidesa i una graduació alcohòlica mitjana molt característiques. Com és una varietat amb poc color s’ha utilitzat majoritàriament per a l’elaboració de vins i caves rosats, però des de fa uns anys alguns cellers de la DO han apostat per elaborar vins negres amb aquesta varietat.
En aquest sentit, a part dels monovarietals, també s’utilitza en cupatges amb altres varietats per donar un toc i un estil diferents al vi. De fet, aquesta aposta és una clara mostra de l’evolució que es viu a la comarca cap als vins d’autor amb la creació de cellers privats. I un exemple clar, n’és el naixement del Viver de Celleristes a Barberà de la Conca, una experiència pionera a l’Estat espanyol que dóna suport als joves elaboradors on s’ha apostat pel trepat en els seus vins.
Potenciar l’enoturisme
El patrimoni cultural i paisatgístic de la comarca inclou paisatges envoltats de vinyes i un aparador de localitats que conviden a ser visitades per descobrir de ben a prop l’univers del vi.
Un dels principals reclams turístics de la zona és el Monestir de Poblet i la Ruta del Cister, motiu que ha fet que a l’entrada del monestir s’obrís un punt de promoció del sector vitivinícola sota el nom de Vinum Conca">. Es tracta d’un local per comercialitzar inicialment vins i caves produïts a la zona i que s’ha ampliat a altres productes agroalimentaris.
Altres atractius són les conegudes “Catedrals del vi”, cellers modernistes amb influències gaudinianes. Montblanc, l’Espluga de Francolí, Pira, Barberà de la Conca, Sarral i Rocafort són els pobles on s’emplacen aquestes catedrals on els arquitectes Pere Domènech i Cèsar Martinell van deixar la seva petjada.
Montblanc, seu del Consell Regulador de la DO Conca de Barberà, és un espai idoni per tastar els vins de la Conca. La seva herència medieval amb un patrimoni històric i cultural molt ben conservat el converteixen en un lloc de visita obligada. I a la seva muralla medieval s’allotja el Centre d’Interpretació Enoturístic de la Conca de Barberà i que és un punt de partida i de trobada per recórrer les rutes i visites als cellers.
Actualment, l’oferta de turisme rural combinat amb la potenciació de l’enoturisme fan de la Conca de Barberà tot un maridatge de patrimoni, cultura i vi.