La Federación Española del Vino valora com una mala noticia pel sector el resultat del referèndum del Regne Unit d’abandonar la Unió Europea, amb repercussions immediates i a mig i llarg termini per al mercat comú. Recorda que el Regne Unit és un dels principals mercats dels vins de l’Estat històricament.
L’any 2015, les exportacions de l’Estat al Regne Unit van arribar als 356 milions d’euros, situant-se com a segon mercat en importància després d’Alemanya, i el primer quan es tracta de vi envasat.
Pel que fa a la decisió adoptada pel Regne Unit, els primers efectes negatius sobre l’economia, segons la FEV, ja es poden observar, amb una caiguda històrica de la lliura esterlina que tindrà conseqüències directes en el sector del vi, com l’encariment del producte en aquell mercat.
En segon lloc, el BREXIT, podria tenir un impacte important sobre el turisme amb un possible descens del britànic com a conseqüència de la devaluació de la lliura. I el turisme és una via important per donar a conèixer vins entre els consumidors britànics que es podria veure afectada a partir d’ara.
A més a més, podrien, segons la FEV, sorgir altres conseqüències a mig i llarg termini un cop es faci efectiu el BREXIT. Existeix el risc de que el Regne Unit estableixi les seves pròpies normes fiscals, que fins ara ha mantingut harmonitzades en el marc d’un mercat comú, així com l’establiment de nous aranzels pels vins que vinguin de l’Estat i de la resta de països de la UE.
En qualsevol cas, des de la Federación Española del Vino, aposten per la cautela davant d’aquest període incert que s’obre davant del qual caldrà esperar a conèixer les condicions de sortida i els possibles acords unilaterals als que s’arribin amb el Regne Unit a partir d’aquest moment.
La FEV fa una crida a les autoritats a posar-se a treballar amb la voluntat que l’impacte en les relacions comercials amb aquest país sigui el que més lleu possible pel sector del vi.