La riquesa gastronòmica de Catalunya prové de la terra amb la seva fantàstica horta o el seu bestiar, però també del mar Mediterrani, que ens proporciona productes molt apreciats i exclusius.

Tant la nova cuina d’autor com la tradicional es basen sovint en aquests productes: els fruits del mar. Peixos de les nostres llotges, crustacis i marisc en general que fan les delícies de tots aquells que sucumbeixen a l’excel·lència de les costes, bé sigui en període estival o durant la resta de l’any.

La gran varietat extreta per les flotes pesqueres de les nostres llotges han estat i són motiu de peregrinació per als amants de la gastronomia. Tonyina vermella, rèmol, llobarro, llagostins, gambes, escamarlans, ostres, musclos, anxoves, espardenyes i així una infinitat de productes del mar són protagonistes de la cuina i dels nostres plats.

Els vins blancs són companys inseparables de tots ells. Blancs joves, frescos, florals i afruitats. Blancs amb criança, amb estructura i personalitat. Vins blancs que, perquè no, poden estar elaborats amb garnatxa blanca.

La garnatxa blanca, fins no fa gaire rellevada a rectificar certs vins, s’ha convertit en els últims anys en bastió de molts cellers que elaboren varietals d’aquesta soca amb excel·lents resultats i que han hagut de ser reconeguts (de vegades a contracor) per molts “gurus” del vi i les seves guies.

Antítesi dels vins amb caràcter atlàntic, la garnatxa blanca és icona en els vins blancs amb caràcter Mediterrani. Les extraordinàries característiques pròpies de la garnatxa blanca com ara l’acidesa que li confereix aquesta compensació amb l’alcohol, l’equilibri en els matisos oxidatius tan complexos a l’hora de la seva elaboració i la seva maduresa tardana malgrat la calor, fan d’ella una varietat que no deixa impassible a qui la gaudeix.

A la DO Terra Alta han sabut entendre la garnatxa blanca com ningú i ara per ara, s’elaboren vins varietals d’altíssima qualitat que ofereixen la frescor del seu fruit i la tipicitat Mediterrània. Vins amb cos i ànima de garnatxa blanca. I com a vi Mediterrani, la garnatxa blanca serà un excel·lent acompanyament per als nostres peixos i mariscs, també Mediterranis.

Avui destapem una ampolla de Gamberro Garnatxa Blanca 2011 de Pagos de Híbera (DO Terra Alta). Elaborat amb el fruit de ceps de més de 90 anys, trobem l’equilibri entre la seva fermentació i criança en fusta de roure francès i la fruita viva amb la qual acompanyar les delícies de la nostra costa i el Delta de l’Ebre.

I és que el que ens regala el mar, i mai millor dit, va amb vi.


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa