VadeVi
La garnatxa blanca domina en els Blancs Joves dels Vinari
  • CA

La garnatxa blanca, una varietat de raïm que fins no fa gaire alguns consideraven “poc fresca”, “oxidativa” o “poc aromàtica” s’imposa amb claredat entre els vins classificats per al tast final dels Premis Vinari a la categoria de “Blancs Joves”, amb set dels nou finalistes de la categoria que declaren aquesta varietat com a única o principal. I això justament en el tipus de vi, els blancs joves (tots són 2014 i sense pas per fusta) on la frescor i la potència aromàtica del raïm (les aromes primàries) tenen més pes.

Així s’ha decidit en els diversos tastos a cegues que durant els mesos de maig, juny i juliol han recorregut el territori de les dotze denominacions d’origen catalanes, i en els quals l’equip de tastadors ha avaluat els gairebé 850 vins inscrits en aquesta tercera edició del concurs dels vins catalans..

En l’edició d’enguany dels Premis Vinari, i a diferència de les dues edicions anteriors, hi ha menys vins finalistes. En aquesta edició, només s’han classificat els 9 vins més ben puntuats de cada categoria, cosa que garanteix que tots els vins finalistes rebran un guardó (1 Vinari d’Or, 3 Vinaris de Plata i 5 Vinaris de Bronze per categoria). A més a més també tindran premi els tres vins més ben puntuats de cada denominació d’origen i el millor Vi Ecològic de cada categoria.

Els vins Blancs Joves classificats són (per ordre alfabètic):

– Almodí petit Blanc 2014, d’Altavins Viticultors, DO Terra Alta

– Blanc Malesa 2014 del Celler Mas Romeu, DO Empordà

– Cent x Cent 2014 de Vins del Tros, DO Terra Alta

– Clos Corriol Blanc 2014 del celler Joan Ametller, DOQ Priorat

– Dardell Blanc Ecològic 2014 del Celler Coma d’en Bonet, DO Terra Alta

– Ilercavònia 2014, d’Altavins Viticultors, DO Terra Alta

– Mas d’en pol 2014 del celler Xavier Clua, DO Terra Alta

– Prohom Blanc Ecològic 2014 del Celler Coma d’en Bonet, DO Terra Alta

– Solimar Blanc 2014 del celler De Muller, DO Tarragona

D’entre aquests vins hi ha dos elaboradors, Altavins Viticultors i Celler Coma d’en Bonet, que tenen dos vins classificats. Per denominacions d’origen, la Terra Alta domina, amb sis dels nou vins classificats, i un per a cadascuna de les DO Empordà, Priorat i Tarragona.

Pel que fa al cupatge, domina la garnatxa blanca que és o bé varietat única o bé dominant a set dels 9 vins, els sis de la DO Terra Alta i el prioratí, amb un chardonnay, el Blanc Malesa, i un cupatge de macabeu, moscatell i chardonnay per al De Muller.

Aquests nou vins, juntament amb els classificats de la resta de categories que s’aniran publicant ens els propers dies, passen al tast final dels Premis Vinari, que tindrà lloc al Celler Cooperatiu de Rubí el 14 de setembre i on un jurat format per una vintena de tastadors professionals i de prestigi els tornaran a tastar a cegues per configurar el repartiment de guardons final, que es lliuraran en una gala que tindrà lloc el divendres 9 d’octubre a Vilafranca del Penedès.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa