Josep Pascual (Director tècnic del celler de l’Hospital Sant Joan Baptista), Miquel Forns (Alcalde de Sitges), Joan Anton Matas ( President del Gremi d’Hostaleria de Sitges) i Vinyet Lluis (Regidora de Governació i Ensenyament) brinden amb malvasia sitgetana. Foto: Aleix Ramírez Morlans">
L’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges ha acollit la presentació de la II Setmana de la Malvasia. L’esdeveniment, que comença el proper divendres 7 de febrer i s’allarga fins el dia 16, compta amb la participació de vuit restaurants i nou bars sitgetans que han elaborat propostes gastronòmiques on la malvasia té un protagonisme destacat.
Josep Pascual, director tècnic del celler de l’Hospital, entitat elaboradora del vi, ha afirmat que els àpats “seran maridats amb malvasia seca a l’aperitiu, vi blanc sec Blanca Subur, l’escumós Monembasia pels plats més forts i la tradicional Malvasia dolça pels postres”.
Miquel Forns, alcalde de Sitges, ha valorat l’esdeveniment com una gran oportunitat perquè “els visitants coneguin la malvasia, el producte més representatiu i amb més singularitat històrica del poble”. De cara a properes edicions, des del consistori es pretén que el sector cultural i comercial també formi part de la festa d’aquesta particular beguda dolça.
La història contemporània de la Malvasia de Sitges va estretament lligada a l’Hospital de Sant Joan Baptista de Sitges. Als seus cellers, s’hi fan les produccions de Malvasia de Sitges procedents de les vinyes ubicades al municipi.
En l’actualitat, el celler de l’Hospital elabora la Malvasia de Sitges Seca (un vi sec fet al 100% amb Malvasia de Sitges), l’escumós Monembasia (fet amb el mètode tradicional del cava i amb Malvasia de Sitges), el vi Blanc Subur (un sec i també 100% Malvasia de Sitges) i la Malvasia de Sitges Dolça (un vi licorós de Malvasia de Sitges).
La malvasia de Sitges, una història legendària
La llegenda descriu l’arribada dels primers sarments de Malvasia a Sitges a principis del segle XIV, de la mà d’un almogàver que hauria servit a les ordres de Roger de Flor en les campanyes de Grècia i el Mediterrani oriental. Amb llegenda o sense, aquest cep originari de l’hel·lènica Monembasia (Grècia), ocupava una quarta part de la terra cultivada a Sitges a principis del segle XVIII. Al llarg d’aquella centúria i del segle XIX, la Malvasia va ser un dels vins catalans més apreciats a Europa, amb exportacions notables fins i tot a diverses corts europees i també amb bona entrada a les colònies espanyoles.
A finals del segle XIX, però, l’arribada de la fil·loxera i l’aparició del xampany marquen l’inici de la davallada de la Malvasia. Conscient d’aquest declivi, el diplomàtic sitgetà Manuel Llopis i De Casades (1885-1935) va voler evitar la desaparició d’aquesta vinya específica i va decidir deixar un llegat ben singular i important a l’Hospital de Sant Joan Baptista de Sitges: el negoci familiar d’elaboració de Malvasia i una vinya situada a Aiguadolç. És així com el cultiu de la Malvasia de Sitges ha arribat fins els nostres dies, ja que any rere any la Fundació de l’Hospital certifica davant dels hereus de Manuel Llopis que continua elaborant vins amb la Malvasia de Sitges. Gràcies a aquest llegat, avui també podem continuar gaudint d’un dels patrimonis més exclusius de Sitges.
L’actual Fundació de l’Hospital de Sant Joan és hereva de l’Hospital per a pobres i desvalguts que el cavaller Bernat de Fonollar, senyor del castell de Sitges, va fer construir l’any 1324 on avui hi ha el Palau Maricel de Mar. L’any 1912, l’hospital es va traslladar a la seva ubicació actual (al carrer Cardenal Vidal i Barraquer, 2), un edifici projectat per Josep Font i Gumà i que és una de les joies del Modernisme a Sitges.
Avui, l’Hospital de Sant Joan és una residència geriàtrica, ja que els serveis hospitalaris estan concentrats a l’Hospital comarcal de Sant Camil.
La segona Setmana de la Malvasia de Sitges està organitzada per la Fundació Hospital Sant Joan Baptista de Sitges i el Gremi d’Hostaleria de Sitges, amb la col·laboració d’Slow Food Garraf i el Club de Tast.
Tota la programació d’actes es pot consultar al lloc web de l’esdeveniment.
El Blanc Subur és un vi blanc sec 100% Malvasia de Sitges. Foto: Aleix Ramírez Morlans