VadeVi
La superfície de vinya ecològica es triplica en els darrers cinc anys
  • CA

La producció ecològica de mica en mica va fent forat a casa nostra. En tots els camps, i en el cas que ens pertoca, en el de la vinya. No pas tants anys la presència de conreus vitivinícoles ecològics era gairebé testimonial. Ens ho fan fefaent les dades estadístiques del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE). El 2000 la superfície que funcionavca sota aquest model era de 455 hectàrees. La progressió va ser lenta els anys posteriors, amb 558 el 2001, 650 el 2002, 915 el 2003, 1.127 el 2004, 1.227 el 2005 i 1.377 el 2006. Alguna cosa va començar a canviar el 2007,amb 1.671 hectàrees, que ja eren 2.241 el 2008, i 3.619 el 2010. Ara, amb dades de setembre de 2010, s’arriba a les 4012. Potser la xifra més significativa és que la superfície s’ha més que triplicat en només cinc anys, i sembla que continua la tendència a l’alça. Des del desembre de l’any passat fins ara, la superfície de vinya ecològica a Catalunya ha augmentat un 11%. Segons la CCPAE, es van facturar 1.893.617 euros el 2008.

Des de Vinum.cat es recorda que tot i que l’èxit d’aquest nou tipus d’agricultura s’ha viscut també a Espanya, “Catalunya és la comunitat líder. Així ho va mostrar l’informe fet a finals del 2009 pel Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural Marí, on també feien referència a Castilla la Manxa, La Rioja i La Comunitat Valenciana com a comunitats actives en l’agricultura ecològica”. Les dades també revelen que ens els últims tres anys aquest tipus de cultiu ha augmentat un 140% a Catalunya, superant el sector oliver i els cereals.

Josep Maria Albet
Josep Maria Albet és director tècnic d’Albet i Noya i pioner de l’agricultura ecològica a Catalunya, ara fa 33 mesos. “Va ser agosarat fer-ho, més que ara, atès que qui vol entrar en aquest món ja té referències. Nosaltres vem començar de 0. Vaig anar a Alemanya a aprendre, vaig haver de fer-me traduir llibres en alemany…” Josep Maria Albet tenia només 20 anys, i era el cap de família després de la desaparició del seu pare i el seu avi. Pacifista i vegetarià, la demanda d’un grup de danesos de vi ecològic li va despertar l’interès i va apostar per aquesta fórmula, amb una única vinya.

Avui, la cosa funciona. El 80 per cent de la producció se’n va a l’estrenger, el 20 per cent es queda a Catalunya i un cinc per cent s’envia a Espanya. Albet i Noya té 83 hectàrees pròpies de producció ecològica i rep raïm d’altres 75, de 12 productors.

“La veritat és que ens ha anat bé. Però del que es tracta no és de fer vi ecològic. Has de fer-ne un de qualitat que pugui competir amb tota la resta, en tots els nivells. Avui, fer un vi ecològic no té un preu més alt”.

El CCPAE
El Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) és una corporació de dret públic amb personalitat jurídica pròpia. Aquest òrgan està tutelat pel Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya. El CCPAE és l’autoritat de control de Catalunya i la seva funció és auditar i certificar els productes agroalimentaris ecològics de casa nostra. El Consell figura al llistat d’autoritats públiques i organismes de control que anualment publica la Unió Europea.

El CCPAE està compost per diversos òrgans: l’òrgan de govern, l’òrgan executiu i l’òrgan operatiu.L’òrgan de govern el forma la Junta Rectora, qui pren les decisions que afecten al bon funcionament del Consell. Aquest és el màxim òrgan del CCPAE. La Junta Rectora està composta per 12 vocals: tres corresponen als productors, tres als elaboradors, tres als consumidors i tres a l’Administració, dels quals un és elegit president. L’objectiu és aconseguir la paritat d’interessos segons la normativa europea EN 45011. L’òrgan executiu és qui executa les decisions de la Junta Rectora a través de la Directora Tècnica i del Comitè de Certificació. Aquest últim format per un representant de l’Administració i dos tècnics certificadors.

Pel que fa l’òrgan operatiu, aquest es divideix en tres àrees que depenen de la Direcció Tècnica: l’àrea de certificació, l’àrea d’afers generals i l’àrea d’inspecció. En aquest òrgan es duen a terme les actuacions de certificació, d’inspecció, promoció i administració del CCPAE.


Albet i Noya és un dels cellers pioners en el cultiu ecològic de les vinyes FOTO: ALBET I NOYA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa